"Släck inte läslampan"
Folkbildningsvänner: Att bygga det goda samhället kräver god litteratur – låt En bok för alla behålla statsstödet
Moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth låter sitt departement rikta ett dråpslag mot En bok för alla genom att föreslå att man tar bort stödet till deras verksamhet. Lena Adelsohn Liljeroth verkar försöka locka sina alliansbröder till att den nya regeringens melodi ska bli ”Mindre böcker till alla”.
Det handlar om cirka 10,2 miljoner i statsbidrag årligen. En mycket liten summa i den stora statsbudgeten. Men för alla läsare som njutit av att läsa En bok för allas fantastiska böcker är detta ingen god nyhet.
Det handlar inte bara om att läsa böcker. Här har det verkligen handlat om att ge stöd till kvalitetslitteratur. Det är en angelägen samhällelig uppgift. Det handlar om att slå vakt om viktiga folkbildningsideal. Att människor – både vuxna och barn – får bildning och på det sättet växer som människor. Detta måste ses som en motvikt till mycket annat som i dag handlar om våld, porr och trams.
Att få människor att läsa kvalitetslitteratur handlar om att skapa goda människor och att bygga det goda samhället. Vår bestämda uppfattning är att den här typen av satsningar är av största vikt för oss medborgare, men även för samhället i stort.
En del har i debatten framfört – har vi förstått – att man skulle bara ha kvar stödet till barnens böcker. Vilket tankefel! Allt hänger ihop i samhället. Det är lika viktigt att stimulera vuxna till att läsa böcker.
Det är vi som är barnens förebilder. Därför kan man säga att folkbildningsinsatser för vuxna också gynnar barn och ungdomar. Varför blir exempelvis många ungdomar rasister? Ja, tyvärr beror det ofta på att vuxna inte är goda förebilder. Genom att läsa goda böcker får man bildning och stimuleras till att bli en god samhällsmedborgare. Ett rikt land är ett land med hög bildningsgrad. Glöm inte bort det!
Därför säger vi nej till att dra ner en enda krona till En bok för alla. Den nya regeringen borde i stället satsa mer på detta område för att visa att man lever upp till målet att vara folkbildningens vänner.
Låt inte snålheten bedra visheten. Det kan bli en dyr väg i form av ökade kostnader på andra ställen i samhället.
Ha inte en övertro på marknaden. Den är inte alltid så ljuv. Det är inte fult att samhället stödjer utgivning av kvalitetslitteratur. Det är något att vara stolt över och slå vakt om.
Vi läste att var femte människa i världen inte kan läsa en vanlig tidning, inte ens en enda bokstav. I Sverige har vi en hög bildningsgrad, inte minst tack vare en folkbildningsverksamhet som är imponerande.
litteratur. Det är något att vara stolt över och slå vakt om.
Teatrarna, museerna, biblioteken, massmedia och andra satsningar är liksom En bok för alla, bildningsförbunden och folkhögskolorna också delar av svensk folkbildning, och den verksamheten är något unikt för vårt land, inte minst när det gäller mångfald och omfattning. Folkbildningen behöver inte minskas, den behöver utökas. Det är viktigt att den står för kvalitet.
Vi tycker att den nya regeringens devis ska vara att slå vakt om folkbildningen – inte att slakta delar av den.
Det vilar ett stort ansvar på de samverkande partierna centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna att slå näven i bordet och inte låta det moderatledda kulturdepartementet själva få bestämma hur det ska bli med En bok för alla i framtiden. Vi tror att det finns hopp för En bok för alla – både när det gäller vuxnas och barns böcker.
Lena Adelsohn Liljeroth är en klok person, som förstått varför vi människor har en mun men två öron. Här gäller det att lyssna! Med tanke på hennes sociala patos borde hon kunna göra en kovändning i denna fråga till glädje för alla som älskar En bok för alla.
Det är inte fel att ändra sig,
Lena Adelsohn Liljeroth – det kan vara klokt.