Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hur fick de kinesiska barnen visum?

Chen Chizhong: Bara svenska diplomater och tjänstemän elller kinesiska anställda kan ha gett barnen äkta dokument

Nyligen fick jag veta att 23 kinesiska barn försvunnit spårlöst efter sin asylsökan. Detta påminner oss om liknande incidenter i fjol och för några år sedan.

Jag tycker det finns flera märkliga punkter som man måste fokusera på för att undvika att liknande incidenter upprepas i framtiden.

Framför allt, har barnen inga släktingar i Sverige? Hur kunde de skaffa visum? Som alla vet, är den kinesiska regimen mycket sträng vid tullen vid flygplatsen. Utan äkta visum får man varken köpa flygbiljett eller gå genom gränskontroll.

Det betyder att barnens visum inte är falska. Varifrån kan så många barn samtidigt få äkta visum? Bara från svenska konsulatet i Kina, förstås. Vem kan fatta beslut att ge sådant visum? Bara svenska diplomater/tjänstemän eller kinesiska anställda som blivit korrumperade.

Här är mina argument:

1. Jag har en släkting som ville besöka oss i fjol. Första tre gångerna misslyckades hon. Men Shanghais konsulat sa ingenting konkret. Kort sagt, till slut kompletterade vi allt material och så fick hon visumet äntligen. Konsulatet i Shanghai är inte okunnigt. Tvärtom, så är de anställda där mycket duktiga i sitt yrke. De är väldigt försiktiga och kan absolut inte vara så slarviga att de ger hundratals visum till barn och tonåringar.

2. När jag kom till Sverige och stannade i Carlslund, träffade jag några kineser som inte har någon släkting i Sverige. Jag var nyfiken och frågade dem hur de lyckades att få visum. De svarade mig undvikande. Men till slut sa de till mig att de betalat en stor summa och fått visum. Det betyder att man faktiskt kan ”köpa” visum i Kina!

3. Jag har sagt att min släkting lyckades få visumet vid det fjärde försöket. Men det dröjde lång tid. Hon besökte konsulatet flera gånger och pratade med kinesiska anställda för att be dem att snabbare ge henne visum. En dag såg hon att en kinesisk kvinna också pratade med en kinesisk kvinnlig anställd. Hon lämnade en sak i handen till den anställda och sa leende till henne: ”Snälla du, hjälp mig att snabbare få visum.” Efter några få dagar fick den här kvinnan visum. Min släkting däremot tvingades att fortsätta vänta flera dagar. Jag kan inte påstå att det var mutor. Men det är säkert att de kinesiska anställda åtminstone har möjlighet att påverka beslutet som svenska diplomater/tjänstemän skulle fatta och att de också har möjlighet att påverka hur lång tid de sökande skulle vänta på visum.

Förresten ringde jag flera gånger till konsulatet i Shanghai. Men varje gång fick jag prata med kinesiska kvinnor. De kan bara kinesiska och engelska. Ingen av dem kan svenska. Det är mycket konstigt.

Detta påminner mig om att ryska ambassaden eller konsulatet i Kina aldrig anställde kineser. De klarar sig alltid själva, trots att många av dem inte pratar så bra kinesiska, utan pratar med rysk accent.

Varför? De har djup erfarenhet och kan sin läxa!

Jag tycker vi ska lära oss av den här erfarenheten! I Sverige finns det många svenska medborgare som både kan bra kinesiska och svenska.

Vi kan välja att rekrytera de bästa att jobba på ambassaden eller konsulatet i Kina. Kort sagt, anställa färre eller inga kinesiska medborgare till våra diplomatiska organisationer i Kina!

Till slut önskar jag att Utrikesdepartementet och Migrationsverket snarast får reda på fallet.

Dagens debattör

De 23 kinesiska barn som nyligen försvann i Sverige måste alla ha haft äkta visum för att över huvud taget få köpa flygbiljett ut ur Kina. Och äkta visum kan bara fås på ambassader och konsulat. Det väcker frågan om korruption och möjlighet att köpa visum, skriver Chen Shizhong.