Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Sjukvården måste sluta bidra till hedersförtryck

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-09-05

Sabuni: Fejkade bröllopsnatts-blödningar legitimerar myten om mödomshinnan

En nittonårig flicka är rädd. Blöder hon inte på bröllopsnatten får det hemska konsekvenser. Är inte lakanet rödfläckat kan hon misshandlas av maken, förskjutas av släkten, eller så tvingas föräldrarna återbetala hemgiften. Hon vänder sig i desperation till sjukvården.

Beroende på vilken läkare hon frågar kan svaret bli att flickan kan hjälpa sig själv genom att sticka sig med en nål i underlivet, eller stoppa en bit kycklinglever i underlivet, och på så sätt tillgodose släktens krav på blödning. Detta sker år 2011 i vad många anser vara världens mest jämställda land. Så sent som i måndags yttrade kultursidan

i landets mest lästa dagstidning, Aftonbladet, sitt stöd för denna absurda praxis.
 

Det har länge funnits en osäkerhet kring hur svenska samhället ska hantera hedersrelaterat våld och förtryck. Kulturrelativister har förnekat att det existerar. Vi som uppmärksammat våldet har kallats för rasister. Myndigheter har blundat för att högstadieflickor gifts bort mot sin vilja. Ungdomar som söker hjälp får ibland rådet att foga sig och anpassa sig till släktens krav. Det må ske i all välvilja, men resultatet blir att individens rättigheter offras för familjens så kallade heder.

Som jämställdhetsminister är jag tydlig: det är fullständigt oacceptabelt att flickor i Sverige uppmuntras av vårdpersonal att sticka eller skära sig själva i underlivet för att framkalla en blödning åt maken.

I stället bör det finnas klara och tydliga riktlinjer för hur sjukvården ger dessa flickor stöd att leva sina liv i åtnjutande av sina fullständiga rättigheter. Stödet ska vara grundat i evidensbaserad, medicinsk expertis, inte

i medeltida sedvänjor som syftar till att begränsa kvinnors sexualitet. Därför kommer jag att ta initiativ till nationella riktlinjer.

För det första är mödomshinnan en myt. Det finns ingen hinna som spräcks för alla kvinnor vid första samlaget och som orsakar en blödning. En del blöder, men de flesta gör det inte. Jag tror att ökad kunskap om våra kroppar och vår sexualitet bidrar till att missförstånd kan undvikas. Varje gång en flicka får råd om hur hon kan fejka en blödning legitimeras myten och försätter alla flickor som lever med dessa traditioner i farliga situationer.

För det andra ska vi vara tydliga med att om kvinnan eller flickan riskerar att utsättas för hot eller våld så måste socialtjänsten eller rättsväsendet kopplas in. Hot eller våld samt begränsningar av enskildas fri- och rättigheter kan aldrig ursäktas med religion eller tradition.
 

Regeringen genomför omfattande satsningar för att stoppa det hedersrelaterade förtrycket. Samhällsorientering, där jämställdhet och barns rättigheter ingår, blir en del av etableringsprocessen för nyanlända invandrare.

Vidare ser vi särskilt allvarligt på alla de unga flickor och pojkar som inte får välja själva om eller med vem de ska gifta sig. Här måste samhället dra en tydligare gräns och skydda barnen. Därför har justitierådet Göran Lambertz i uppdrag att utreda förstärkningar av lagstiftningen mot barn– och tvångsäktenskap.

I dag kan man tack och lov diskutera ungdomars rätt att slippa hedersförtrycket utan att anklagas för rasism. Det finns numera eldsjälar och organisationer

i många delar av landet som jobbar med att upplysa barn och ungdomar om deras rättigheter och som erbjuder stöd och skydd.

Tipsen om att sticka sig själv med nål må ges i syfte att hjälpa flickorna, men det är i själva verket ett svek och legitimerar inskränkningar i kvinnors liv. Vi ska alltid stå upp för demokratiska värderingar – även när det går ut över enskilda gruppers övertygelse.

Nyamko Sabuni

Följ ämnen i artikeln