Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Kämpa för att få bort BOMBEN"

Lars Ingelstam: "Sverige måste återta sin aktiva roll i nedrustningsarbetet"

Sverige har en lång och hedrande tradition inom nedrustning. Alva Myrdal drev 1962–1973 en stark svensk linje vid nedrustningskonferensen i Genève och bidrog till icke-spridningsavtalet (NPT) som tillkom 1970. Denna linje fullföljdes energiskt under många år.

atombomb Blix-kommissionen tycker att kärnvapen helt bör förbjudas.

På papperet verkar frågorna ha fortsatt hög prioritet. Gång på gång har upprepats att ”nedrustning är en av hörnstenarna i den svenska utrikespolitiken och ett fullständigt avskaffande av massförstörelsevapen är ett prioriterat mål för Sverige” (2003/04, UU3). Någon ändring har den nya regeringen inte aviserat.

Men verkligheten är en annan. De svenska regeringarna har gradvis släppt greppet i kärnvapenfrågan, trots att den är aktuellare (och stökigare!) än någonsin. Hans Blix har visserligen – som internationell tjänsteman – gjort en insats med hög internationell profil, och Anna Lindh tog 2003 initativet till den mångnationella Blix-kommissionen. Men annars finns inte mycket att visa upp från senare år.

Alliansregeringen säger i sin utrikesdeklaration (14 februari 2007) att man med ”stort allvar” ser på ”spridning av massförstörelsevapen och uppluckring av ickespridningregimen NPT”. Särskilt oroar man sig för Iran. Men ”allvaret” kan ifrågasättas. Frågan finns inte bland de tio punkter som sammanfattar alliansens utrikespolitik.

Blix-kommissionen är enig om att kärnvapnen helt bör förbjudas. Den pekar i sin slutrapport (Weapons of Terror, 2006) på att inga framsteg har gjorts mot nedrustning av de kärnvapenstater som tillhör NPT. Om dessa trovärdigt ska kunna förbjuda ”nya” länder att skaffa och hota med massförstörelsevapen måste också de gamla kärnvapenmakterna respektera avtalet. NPT saknar fast organisation och kontinuitet för att kunna hävda efterlevnaden och påtala överträdelser.

Blix-kommissionens rapport har väckt stort intresse internationellt, men har hittills mottagits förstrött i Sverige. Den nämns inte ens i den första utrikesdeklarationen efter rapportens publicering. Carl Bildt har tidigare uttryckt sig nedsättande om Hans Blix personligen, men detta kan väl inte få inverka på Sveriges utrikespolitik?

Alliansregeringens utrikespolitik färgas av EU-perspektivet. Men två av EU:s starka medlemmar är kärnvapenmakter. Frankrike brukar gå sin egen väg och är arrogant mot NPT:s principer. Som enda land har det öppet tagit avstånd från Blix-kommissionen.
De svenska regering-

arna har gradvis släppt greppet i kärnvapen-

frågan

Storbritannien har beslutat om en upprustning av Trident-systemet (4 ubåtar med vardera max 48 kärnstridsspetsar av sju gånger Hiroshima-styrka). Detta är ett klart brott mot NPT:s bokstav och anda. Sverige har protesterat mot de franska kärnvapenproven, men mot Trident Renewal har inte hörts så mycket som ett pip från officiellt håll.

Våra möjligheter att påverka NPT-grundarna Ryssland och USA är mindre, men historien (Genève) visar att de inte är obefintliga. Uthållig politisk energi kan ge resultat. Jag är besviken över att statsminister Reinfeldt vid sitt besök hos president Bush tydligen inte med ett ord berörde Sveriges oro över att den nuvarande USA-administrationen överträder både anda och bokstav i NPT genom att utvidga sitt innehav. Den omåttligt populäre presidentkandidaten Barrack Obama skräder inte orden: ”det är USA som värst och mest bryter mot icke-spridningsavtalet”.

Sverige bör återta sin aktiva roll i nedrustningsarbetet. Politiska, diplomatiska, administrativa och vetenskapliga resurser kan mobiliseras. Ett stort stöd finns hos svenska folket. Alltså:

Gör nedrustningsfrågorna, särskilt kärnvapens avskaffande, till en huvudpunkt i svensk utrikespolitik och utse ett särskilt statsråd.

Låt en parlamentarisk kommitté bearbeta Blix-kommissionens slutsatser till svensk politik.

Satsa svenska skattemedel på fortsatt internationell opinionsbildning.

Sätt kärnvapennedrustning på EU:s agenda och agera bilateralt gentemot Storbritannien och Frankrike.

Ta ansvar för ett permanent NPT-sekretariat.

Säkra svensk forskningsexpertis kring upptäckt och analys av kärnvapenhantering.

Dagens debattör

Lars IngelstamProfessor emeritus i teknik och social förändring, styrelse-medlem i föreningen Forskare och ingenjörer mot kärnvapen.

I Sverige har nedrustning och ett totalt avskaffande av kärnvapen hög prioritet. På pappret. I verkligheten har de svenska regeringarna gradvis släppt greppet i kärnvapenfrågan, skriver Lars Ingelstam.