Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Ett cigarettpaket måste kosta mer än 100 kr

Debattörerna: Sveriges låga pris undergräver folkhälsan i hela Norden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-02-26

Sverige har det lägsta priset på cigaretter i Norden. Det undergräver folkhälsan i Norge, Danmark och Finland. Vi anser att ett svenskt cigarettpaket måste kosta mer än 100 kronor, skriver cancerföreningar i de fyra länderna tillsammans.

DEBATT. Sveriges låga tobaksskatt undergräver den nordiska folkhälsan.

Rökning är den enskilt största påverkbara orsaken till cancer. Bara i Sverige orsakar rökningen runt 6 000 cancerfall per år och rökning beräknas orsaka 90 procent av all lungcancer.

Sveriges tobakspolitik har länge varit framgångsrik men har de senaste åren blivit omsprungen av övriga nordiska länder, inte minst i att skydda unga från nikotinprodukter som också ökar risken att börja med tobaksrökning.

Evidensen är väldigt tydlig, höjd skatt på tobak är den mest effektiva åtgärden som finns för att minska användningen av tobaksprodukter.

Flera studier från länder där tobaksskatten har höjts visar att konsumtionen minskar.

EU:s cancerplan med målet att nå en tobaksfri generation i hela Europa till år 2040 pekar också ut att tobaksskatt är den mest effektiva åtgärden för att färre unga ska börja röka.

Norge som sedan länge haft en hög skatt på tobak är ett bra exempel. Under 2 procent av unga i åldern 16–24 år röker dagligen.

Trots detta är priset på cigaretter väldigt lågt i Sverige jämfört med andra länder och enligt en rapport från Europeiska kommissionen 2020 har Sverige bland de lägsta cigarettpriserna i EU i förhållande till invånarnas köpkraft.

Faktum är att Sverige har det lägsta priset på cigaretter i Norden även utan att jämföra invånarnas köpkraft.

I Norge kostar i ett cigarettpaket 153 kronor, i Finland 100 kr, i Danmark 76 kronor och i Sverige kostar samma cigarettpaket 69 kronor.

Sveriges låga cigarettpriser är ett problem för folkhälsan i hela Norden. Det undergräver det förebyggande arbete som görs i Norge, Danmark och Finland där priserna på tobak senaste åren har höjts.

Norska folkhälsoinstitutet har konstaterat att införsel av tobak från Sverige till Norge är hög och att det beror på prisskillnaden på cigaretter.

En liknande utveckling syns i Danmark där priset på cigaretter har höjts i linje med den danska regeringens plan för att nå en rökfri generation.

Tyvärr är risken stor att den önskade preventiva effekten minskar då det är enkelt för danska medborgare att handla billig tobak i Sverige. För samtidigt som de danska priserna har ökat så har den svenska cigarettförsäljningen tilltagit.

Norge, Danmark och Finland har höjt skatten betydligt och i vissa fall flera gånger.

Förslag till höjning är nu ute på remiss i Sverige. Det är på tiden! Men det behövs en långsiktig plan och kontinuerliga höjningar av tobaksskatten tillsammans med en gemensam nordisk linje för priset på tobak.

Vi anser att ett svenskt cigarettpaket måste kosta mer än 100 kronor och att Sverige redan nu ska ta fram en plan för att succesivt höja priset.

Sverige behöver precis som Danmark, Norge och Finland införa en modell där priset på tobak successivt och systematiskt höjs.

Annars kommer Sverige alltid ha de lägsta cigarettpriserna i Norden och bidra till att undergräva arbetet som görs för att förebygga tobaksanvändning i övriga länder.

Cancer är en av våra största folksjukdomar. Antalet människor som insjuknar i cancer har ökat under lång tid och ökningen ser ut att fortsätta. Om fler är rökfria drabbas färre av cancer.

Höjd tobaksskatt är en viktig åtgärd för att fortsätta minska rökningen i samtliga nordiska länder och gemensamt stärka den nordiska folkhälsan.


Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekreterare, Kreftforeningen i Norge
Jesper Fisker, administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse i Danmark
Sakari Karjalainen, generalsekreterare, Cancerföreningen i Finland
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare, Cancerfonden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.