Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Replik: Viasat favoriserar sina kanaler – Boxer är neutral

Henrik Skullman, Boxer, svarar Anders Nilsson på Viasat

På svenska digital-tv-marknaden kan konsumenter som bor i villa välja mellan Boxer, Viasat, Canal Digital och Telia, många dessutom Comhem. Så många alternativ är unikt i Europa där det normala är ett ensamt satellit-tv-företag och ett marknät med underfinansierade gratiskanaler. Konkurrensen är tuff eftersom Boxer under de senaste åren lyckats utmana de etablerade satellit-tv-företagen.

Anders Nilsson från Viasat skriver (14 mars) att Boxer har ”monopol” och hänvisar till en undersökning som visar att om Viasat kom in i marknätet skulle priserna sjunka. För inte så många år sedan beskrev Viasat det digitala marknätet som en teknisk återvändsgränd, ett nät som aldrig skulle kunna konkurrera med satellit. Viasat, som har monopol på sin egen högeffektiva satellitplattform och dessutom äger huvuddelen av sina kanaler, borde kunna sänka priserna när som helst. Alla Boxers kunder kan i dag välja Viasat, liksom alla Viasats kan välja Boxer.

Frågade man Viasats kunder om de skulle vilja ha tillgång även till Boxer via Viasats satellitbox skulle nog alla svara ja. Men konkurrensen blir inte effektivare bara för att Viasat förlorar monopolet på sin plattform. Snarare kan den bli sämre eftersom Viasat kanske drar sig för att investera eftersom man fått in en ”free rider” i sitt system. Det är därför inte säkert att det blir bättre för konsumenterna om satellitföretagen tar över marknätet. Då måste vi alla enas om alla investeringar i nätet. Är det troligt? Viasat och Canal Digital favoriserar ”sina” kanaler och har inte lyckats dela på trean och femman på femton år.

Anders Nilsson skriver att de som i dag använder marknätet kan vara lugna, ingen kommer att förlora kanaler om Viasat kommer in. Men historien avskräcker, Anders. Ni har lagt in och tagit bort TV3 flera gånger för att krångla till det. En gång krävde ni till och med 115 kr per månad för TV3, allt för att Boxer skulle få det svårt. Så kan man göra om man är både distributör och äger tv-kanaler. Boxer är neutral gentemot programbolagen och saknar sådana maktmedel.

Radio- och tv-verket, Konkurrensverket och de senaste offentliga tv-utredningarna tycker att marknätet är en del i en större stor digital-tv-marknad. Konkurrensen är hård eftersom vi alla investerar i våra plattformar och det är en konkurrens som är unik i Europa och som både programbolagen och konsumenterna tjänar på. Låt oss vara försiktiga med åtgärder som på sikt kan minska konkurrensen.