Regeringen har tömt välfärden på pengar
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2011-04-04 | Publicerad 2011-04-01
Kommunalråd (V) i Malmö: Fattigdom bland barn är inget som drabbar slumpartat
I artikeln ”Så ska vi få ner barnfattigdomen” beskriver Moderaternas Sofia Arkelsten och Mats Gerdau hur de ska minska barnfattigdomen. Moderaterna slår sig för bröstet för att fattigdomen bland barn har minskat mellan 2006 och 2008, men sanningen är den att den relativa barnfattigdomen har ökat lavinartat i Sverige sedan 2003.
11,5 procent av barnen lever i dag i fattigdom. I storstäderna är siffrorna radikalt sämre. I Malmö är det värst. Här handlar det om 31,1 procent och i vissa delar av staden över 60 procent. Vi som arbetar politiskt i Malmö är förbannade. Vi försöker, genom bland annat stopp för alla avgifter i skolan, sänkt barnomsorgstaxa för låginkomsttagare, rätt till förskola för arbetslösa och satsningar på gratis barnkultur. Men de verktyg vi har att förbättra räcker inte till, när vi har en regering vars fokus är att agera omvänd Robin Hood.
Den relativa fattigdomen är ett mått på hur mycket man har råd med i jämförelse med andra barnfamiljer. Det är den relativa måttstocken som spelar roll på skolgården. Mellan de barn som har råd med märkesskorna och de som får nöja sig med kopiorna. Mellan de barn som åker skidor på lovet och de som sitter hemma. Mellan de barn som briljerar med fina smartphones och appar och de som ingen mobil har. Detta är klassamhället.
Fattigdomen bland barn är inget som drabbar slumpartat. Det är den yttersta konsekvensen av att klassklyftorna ökar. Inkomstspridningen har sedan 1980-talet bara ökat. Klassklyftorna skenar. Detta är den politiska utmaningen och det är också här den politiska skiljelinjen går. Jobbskatteavdrag eller solidarisk välfärd som gagnar alla?
Arkelstens och Gerdaus lösning är ”arbetslinjen”. En linje som ger till de som har och stänger ute alla andra. Sänkningar av skatten leder inte till mer välstånd, utan utarmar vård, skola och omsorg. Tjockleken på plånboken är allt mer avgörande för våra barns möjligheter och rättigheter.
En skattekrona mer i det offentliga leder till ett trygghetssystem utan hål i. En skattekrona mer leder till lägre avgifter inom barnomsorgen. En skattekrona mer leder till att alla barn kan ta del av skolan på lika villkor.
Moderaterna skryter om att de med jobb har fått mer i plånboken. Systemskiftet tydliggörs. Borgerligheten har dränerat välfärden på pengar och byggt in avgrundsdjupa hål i försäkringssystemen. 2010 var det bara en av tre av alla öppet arbetslösa som fick ersättning. År 2009 var det 60 procent av alla föräldralediga som bara hade grundnivån i försäkringen (180 kr/dag netto). Siffran år 2000 var endast 30 procent.
När den generella välfärden utarmas drabbas barnen – vi behöver istället en politik för ökad jämlikhet. Det kan enbart en röd regering som satsar på välfärden åstadkomma.
Martina Nilsson, (V) kommunalråd Malmö
Daniel Sestrajcic, (V) kommunalråd Malmö