Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Mitt mål är att skydda den svenska modellen

Replik från Sara Skyttedal om regler för gigekonomin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-02-02

Är Gigwatch, och för den delen Vänsterpartiet, bekanta med vad exempelvis de svenska facken LO, TCO och SACO anser om den överstatliga reglering skribenterna så ivrigt rycker ut till försvar för? Replik från Sara Skyttedal.

REPLIK. Debattörerna uppmärksammar helt riktigt att jag i Europaparlamentet har samlat in underskrifter för att hela parlamentet i plenum, och inte endast arbetsmarknadsutskottet, ska få tycka till om det så kallade plattformsdirektivet.

En inställning som knappast är kontroversiell.

Skribenterna har tidigare, i ett poddavsnitt de publicerade den 18 januari, berättat om sina svårigheter med att följa och förstå lagstiftningsprocessen i EU.

Kanske är det dessa svårigheter som leder till att skribenterna nu dels tillskriver mig uppfattningar jag aldrig har givit uttryck för, dels landar i den anmärkningsvärda slutsatsen att det är bäst att EU i en tidigare aldrig skådad utsträckning tar över regleringen av det svenska arbetstagarbegreppet.

Är Gigwatch, och för den delen Vänsterpartiet, bekanta med vad exempelvis de svenska facken LO, TCO och SACO anser om den överstatliga reglering skribenterna så ivrigt rycker ut till försvar för?

Mitt arbete syftar till att skydda den svenska arbetsmarknadsmodellen, bland annat genom att insistera på vikten av att verkliga egenföretagare i Sverige inte presumeras vara anställda endast för att de använder internet för att sälja sina tjänster till kunderna.

Det är detta perspektiv som bland andra EU-kommissionen och majoriteten av medlemsländerna i rådet kallar för en balanserad presumtion, med målet att anställda vars arbetsinsatser kontrolleras av en arbetsgivare ska presumeras vara anställda, och verkliga egenföretagare ska presumeras vara egenföretagare.

Kristdemokraterna är att uppfattningen att EU bör ta ett steg tillbaka i de frågor som medlemsländerna själva är bäst skickade att besluta om – detta rör inte minst arbetsmarknadspolitiken.

Kring denna prioritering har jag under den pågående mandatperioden haft ett gott samarbete även med de svenska partierna till vänster i politiken.

Jag beklagar att Vänsterpartiet nu uppenbarligen bytt fot och förespråkar att det svenska arbetstagarbegreppet ska bestämmas i Bryssel.


Sara Skyttedal, Europaparlamentariker (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel

Följ ämnen i artikeln