Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Medias ansvar att vi känner kaos och oro

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-02-19

Debattörerna: Journalisternas alarmistiska retorik skapar klick – men visar inte Sveriges verklighet

DEBATT. Den senaste tiden är det många färgstarka ord som medborgarna möter när de ska uppdatera sig med det senaste som skett inom svensk politik.

Det talas om kriser och kollapser från höger till vänster och gråzonen mellan information och desinformation blir allt svårare att tyda. Medan många frågor tycks svårlösta och utan absoluta svar, behöver vi i mediebranschen stanna upp och tänka över formen för vår rapportering.

Vi från Makthavare.se vill uppmuntra våra kollegor inom journalistiken att prioritera nyanserad och lättkonsumerad information över klickdriven och vriden rapportering. Den 14 februari 2016 presenterade opinionsinstitutet Novus en mätning som visade hur svenskar beskriver vilket tillstånd de upplever att Sverige befinner sig i. Tre ord fick de tillfrågade använda för sin beskrivning, och de ord som användes mest var kaos, rörigt och oro.

Bär vi som arbetar med att rapportera dessa händelser ett ansvar för bilden som skapas bland medborgare? Definitivt.

Den senaste tiden har vi sett en medial rapportering av politiska händelser, där krig och antidemokrati leder till att miljoner av människor flyr i förhoppning om trygghet och säkerhet. Dessa händelser har benämnts som flyktingkrisen, och varit tätt sammankopplade med ett fenomen som numera blivit allmänt vedertaget, systemkollapsen.

Samtidigt beskriver analytikerna på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, situationen som utmanande och ”att säga att det är en systemkollaps är helt enkelt inte sant

Vidare har beskrivningarna av Sverigedemokraternas politiska framgångar många gånger kommit att handla om att dra onyanserade paralleller med Nationalsocialistiska arbetarepartiet, NSDAP:s maktövertagande i Tyskland.

Visst kan händelser och politik beskrivas genom historiska skildringar, men denna alarmistiska retorik riskerar bagatellisera historiska skeenden som drabbat miljontals människor och grupper. Det skapar uppmärksamhet och klick, men det är inget rättvist och etiskt granskande av den svenska politiken år 2016.

Även om historien i många avseenden slutade lyckligt var rapporteringen om den så kallade terroristen i Boliden katastrofal. Den unga flyktingen ifrån Irak som tog sig till Sverige i förhoppning om ett nytt liv fick sitt namn, med en skräckinjagande bild, publicerad i anslutning till att han var misstänkt som IS-terrorist.

Denna misstanke spred sig och implementerades som sanning, tills mannen några dagar senare släpptes. De hade tagit fel, men samtidigt hade svenskarna hunnit få anledning att bli rädda för och hata muslimer. Detta mycket på grund av de bilder som cirkulerade i olika medier.

Inom politiken spelar kommunikation stor roll på samhällets och medborgarnas psykologi. Vare sig det är de politiska partierna eller medier som rapporterar, så formas dagordningen många gånger av de som får mest uppmärksamhet.

Vi menar att resultatet av Novus undersökning i mångt och mycket är en direkt följd av de skildringar som florerar i media. Det är en oroande utveckling som kräver ett journalistiskt ansvar. Ett ansvar som den oberoende journalistiken stolt borde lägga på sina axlar.

Redaktionen som utgör Makthavare.se förbereder nu inför Almedalensveckan 2016. Vi ser fram emot en fartfylld vecka där politiken är i fokus. Därmed kommer även invandringsfrågor och Sverigedemokraterna vara i strålkastarljuset. Inför, under och efter Almedalsveckan vill vi att den politiska rapporteringen förmår att hålla fler bollar i luften, istället för att skapa enkla svar som polariserar debatter.

Vi lever inte i ett klickokratiskt samhälle, utan en demokrati där alla har rätt till att känna lugn före kaos av att deras medier producerar balanserad och lättsmält information. Det är vår skyldighet.

Jessica Schedvin

Kevin Shakir

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln