Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Håll öppet, alkoholister hittar spriten ändå

Debattören: Den stränga svenska alkoholpolitiken gynnar langare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-13

Vad alkoholism och missbruk anbelangar kommer knappast Systembolagets utökade öppettider förvärra alkoholproblemen i samhället. Vi har dem redan här och dess bakomliggande orsaker står mer att söka hos varje enskild individ, skriver debattören.

DEBATT. Som före detta synnerligen törstig storkund på Systembolaget välkomnar jag Moderaternas förslag angående Söndagsöppet.

Det är en mycket rimlig förändring som skulle vara bättre anpassad till dagens samhälle, med hänsyn till olika människors tidsmässiga scheman och så kallade livspussel.

Många har helt enkelt svårt att hinna handla under veckorna eller på lördagar och för den som har problem med sitt drickande spelar det inte särskilt stor roll vilken dag man inhandlar alkoholen, samt vilken dag den inmundigas.

Vad alkoholism och missbruk anbelangar kommer knappast Systembolagets utökade öppettider förvärra alkoholproblemen i samhället. Vi har dem redan här och dess bakomliggande orsaker står mer att söka hos varje enskild individ som missbrukar eller överkonsumerar.

Ofta beror det på obearbetade psykologiska trauman bakåt i tiden, stress i nuvarande privat- respektive yrkesliv, samt en rad andra livsstilsfaktorer. Vid alkoholism föreligger inte sällan även genetiska orsaker.

Den som lider av alkoholism får tag i sprit ändå. Man köper av någon av alla otaliga langare – som finns i hela Sverige – i stället, eller åker till Danmark mitt i natten om man bor i Skåne.

Det gjorde jag många gånger i svåra stunder med abstinensbesvär under mina mörka år.

Där och då, trots mitt svåra tillstånd av abstinens och utsatthet, kunde jag känna att det var vackert att stå mitt i mörka natten, under stjärnhimmel, och vänta på en taxi som strax skulle köra mig till ett värdshus i Köpenhamn, där det fanns ljus, människor och värme.

Men inombords kände jag att det här, som pågår för mig nu, bara är tillfälligt. Jag kommer inte att behöva stå och vänta på taxi mitt i natten igen för att åka och tanka på danska värdshus.

Så blev det också. Jag är nykter sedan många år och har aldrig gått någon kommersiell så kallad 12-stegsbehandling eller erhållit någon fungerande hjälp från den etablerade sjukvården. Jag har snarare hittat nykterheten genom att bejaka utanförskapet, som jag ser som något väldigt positivt! Att sitta i tomma kyrkor och kontemplera har varit till stor hjälp.

Det föreligger en rad missuppfattningar i Sverige angående missbruk av alkohol. Man vill gärna tro att regleringar och hög prissättning på alkohol minskar problemen. Detta är inte helt sant, eftersom ingen vet exakt hur stor den totala konsumtionen i Sverige är.

Den stränga svenska alkoholpolitiken, med Systembolagets monopol, gynnar som sagt langare som säljer alkohol illegalt. Den omfattande privatimporten från bland annat Tyskland, som pågått i åratal, gynnar i stället detaljhandeln i ett annat EU-land.

Varken langarna i Sverige eller framgångsrika återförsäljare utomlands är väl egentligen särskilt intresserade av att deras försäljning minskar? Följaktligen är det svårt att få fram uppgifter om svenskarnas alkoholkonsumtion som stämmer någorlunda överens med faktiska förhållanden.

Det är livslögn att ha en övertro på regleringar när det gäller försäljning av alkohol. Vill man bli nykter behöver man i stället titta in i sig själv. I dag besöker jag Systembolaget mycket sällan, men det händer att jag behöver vitt vin för att laga risotto, och har jag någon gång gäster så bjuder jag gärna på alkohol.

Att leva nykter handlar också om att leva livet på livets villkor, umgås med människor som kan dricka några glas utan att gå in i excesser och uppleva personlig ödeläggelse.

De få inköp jag numera gör på Systembolaget utför jag gärna på söndagar fortsättningsvis.


Jonas Thornell, psykologisk konsult och rådgivare i alkoholfrågor


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.