Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Nej, LRF – jaktetiken är inte förhandlingsbar

Slutreplik från Jägareförbundet om att jaga vildsvin med drönare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 13.31

LRF:s ordförande Palle Borgström ställer lönsamhet mot etik. Bara detta visar på det orimliga i regeringens förslag. Problematiken försvåras även av att LRF inte verkar ha några bortre gräns för vilka metoder som kan tillåtas. Slutreplik från Peter Eriksson, Svenska jägareförbundet.

SLUTREPLIK. Svenska Jägareförbundet anser att fakta, etik och moral ska sätta gränser för vad som är tillåtet inom jakten. Jaktetik baseras på personliga moraliska föreställningar om vad som är rätt eller fel.

Ekonomi och självförsörjning, som LRF:s ordförande Palle Borgström använder i sin replik, innebär att man ställer lönsamhet mot etik. Bara detta visar på det orimliga i regeringens förslag. Problematiken försvåras även av att LRF inte verkar ha några bortre gräns för vilka metoder som kan tillåtas.

 

Just därför behöver regeringen dra tillbaka förslaget om att tillåta drönare vid skyddsjakt på vildsvin. Att införa lagar som så tydligt bryter mot jägarnas etiska övertygelse visar på en okänslighet som leder till ytterligare polarisering, samt en devalvering av allmänhetens förståelse och förtroende för jakten.

Dessutom finns det i dag tillräckligt med möjligheter för jägarna att förvalta stammen.

 

Självklart kan jag förstå och instämma i LRF:s önskan om bättre villkor och förutsättningar för lantbruket. Men det måste finnas områden som kan förbättra lantbrukets lönsamhet, utan att det samtidigt skapar konflikt med andra intressen och etiken i jakten.

Vildsvinens – ofta lokala – skador på grödor är ett problem. Detta kan ingen förneka. Däremot är det är sorgligt att LRF så ensidigt vill lägga ansvaret för problemet i jägarnas knä. Jägarna kommer nämligen aldrig att kunna lösa problemen om inte markägarna – som äger jakträtten – är överens om storleken på den lokala vildsvinsstammen.

I dag finns markägare som vill ha täta stammar av vildsvin, medan andra inte vill ha ett enda djur. Markägarnas olika syn på vildsvinsstammens storlek utgör ett hinder som inga drönare kan lösa.

 

Vi har under lång tid efterfrågat ett bättre samarbete med markägarna, men möts tyvärr av kategoriska ställningstagande som stänger dialogen.

Förbundets dörr är öppen för dialog och samarbete. Men det är omöjligt att kompromissa om självklar etik och moral i viltförvaltningen.


Peter Eriksson, förbundsordförande Svenska jägareförbundet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.