Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

MP: Vi är gärna Åkessons huvudmotståndare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-07-01

Idag stod Jimmie Åkesson på Almedalsscenen. Med utgångspunkten "Massinvandring eller välfärd" försökte han sätta bilden av att Sverige bara skulle kunna upprätthålla vår välfärd, trygghet, frihet, jämlikhet eller något annat positivt värdeord genom att kraftigt minska invandringen. En verklighetsbeskrivning byggd på en högerpopulistisk samhällsanalys.

Efter valet 2010 stod det klart att Sverige blivit en del av den utveckling vi under ett flertal år sett i stora delar av Europa - att högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i land efter land får mandat i de nationella parlamenten. Då var vi många som var oroliga att politiken och samhällsdebatten skulle följa efter och gå mot en mer främlingsfientlig riktning.

Miljöpartiet tog då vårt ansvar för den politiska utvecklingen och initierade ett migrationspolitiskt samarbete med regeringen för att Sverige inte skulle göra samma utveckling som många andra europeiska länder. När främlingsfientligheten är på frammarsch är det som allra viktigast att stå upp för en human och öppen politik. 

I dagarna har vi presenterat en delöverenskommelse inom samarbetet – utökad rätt till sjukvård för papperslösa. En överenskommelse som Jimmie Åkesson tog upp och var märkbart frustrerad över i sitt tal. Det är tydligt att Miljöpartiets förhandlingar med regeringen har inneburit att Sverigedemokraterna stängts ute från det enda politiska område de är intresserade att påverka.

Som miljöpartister gläds vi oerhört åt att opinionen rör sig åt ett mer öppet klimat till skillnad från den utveckling vi just nu ser i flera andra länder i Europa. SOM-institutet vid Göteborgs universitet presenterade nyligen sin stora årliga mätning om flyktingopinionen. Undersökningen talar sitt tydliga språk. Andelen svenskar som tycker att det vore bra att ta emot färre flyktingar har minskat stadigt de senaste åren.

Det är en viktig trend då vi är övertygad om att de närmaste åren kommer vara avgörande för vilken väg vårt samhälle ska ta och vilket samhällsklimat vi vill ha. Den ekonomiska krisen i euroländerna kommer att prägla EU-valet 2014 och då måste alla vi demokratiska politiska krafter mobilisera för att inte högerpopulism och främlingsfientlighet ska bli tongivande i den politiska debatten. Argument om att stänga gränser och göra åtskillnad mellan människor får inte bli lösningarna på den oro som uppstår i tider av ekonomisk oro, arbetslöshet och nedmontering av social välfärd. Där behövs både den gröna rörelsen, solidarisk vänster och frihetliga liberaler.

I Sverige behöver vi både politiker som Abir Al-Sahlani (C) och Christina Höj Larsen (V) som effektivt opponerar på regeringen och gör det möjligt för det migrationspolitiska samarbetet att ta nya steg framåt. Vi behöver också liberala samhällsdebattörer som Johan Norberg och Dilsa Demirbag-Sten som förtjänstfullt uppmanar svensk borgerlighet att inte gå i fällan att acceptera grumliga frågeställningar om invandring.

Det finns ett visst samhällsklimat och en viss politik som skapar optimism, självförtroende och framtidstro hos människor och ett annat som skapar oro, otrygghet och fördomar. För Miljöpartiet är valet av politik enkelt. Sverige ska vara ett land där människor får uppleva framtidstro. Sverige ska vara ett land där vi möter klimathotet och utvecklar demokratin med arbetstillfällen, utbildning och bostadsbyggande – som kommer alla till del.

Jimmie Åkesson har vid ett flertal tillfällen pekat ut Miljöpartiet, Sveriges mest öppna parti, som sin huvudmotståndare. Vi välkomnar det. Vi är högerpopulismens motpol i svensk politik och det är ett ansvar vi är stolta över att axla.

Anders Wallner

Maria Ferm