Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Huka er, gubbar – nu kommer de unga"

Riksdagens talmän: För första gången i riksdagens historia är majoriteten av ledamöterna under 50 år.

UNGT MAKTSKIFTE. Annie Johansson, 23, centerpartiet, är yngst av alla i riksdagen. Hon och hennes unga kolleger är rekordmånga.

Valdeltagandet bland förstagångsväljarna i höstens riksdagsval ökade mer än i befolkningen i stort, visar preliminära siffror. Vi är inte förvånade. Vi ser ett ökat politiskt intresse bland ungdomar, och i dag samlas gymnasieelever från hela landet i riksdagen för att agera beslutsfattare för en dag.

Intresset att delta i årets Ung-domens riksdag har varit rekord-stort. 349 elever från 165 klasser

på 80 orter kommer i dag att debattera regeringens proposition om buggning, arbeta i utskott och ställa frågor till partiföreträdare. För oss talmän är Ungdomens riksdag en verklig inspirationskälla. Ungdomar är förebilder när det gäller rappa, tydliga och engagerade debatter. Det är annars inte ovanligt att ungdomars politiska intresse beskrivs i negativa termer. Ungdomarna sägs vända det traditionella politiska systemet ryggen. Partierna har svårare att värva unga medlemmar och valdeltagandet har gradvis sjunkit.

Detta är utmaningar vi måste ta på stort allvar. Samtidigt finns risk att den allmänna bilden blir överdrivet pessimistisk. Undersökningar visar att det politiska intresset bland svenska förstagångsväljare är högre än för 20 år sedan och dessutom ligger i Europatopp. Ungdomar har i stort sett samma syn på politiskt deltagande som de äldre generationerna, visar undersökningar.

I dag finns det så oändligt många fler sätt att kanalisera sitt politiska intresse, jämfört när vi fyra var unga. Internet har t?ex gjort det möjligt att med knappa resurser snabbt dra i gång politiska aktiviteter och bilda opinion.

Många ungdomar ser säkert metoder som dessa som både effektivare och mer spännande än att engagera sig i ett politiskt parti.

Vi ser inte denna utveckling som ett hot mot den representativa demokratin, utan som en möjlighet att utveckla den. Partierna och vi som förtroendevalda har mycket att lära av ungdomars sätt att kommunicera och organisera sig. Vi måste ha en större närvaro på deras arenor och utveckla nya former för samverkan.

Via webben och tv:s utökade sändningar från riksdagen har allmänheten större möjligheter än tidigare att följa vårt arbete. Men det personliga mötet förblir viktigast. Få unga är personligen bekanta med en politiker.

Om vi ska vara lite självkritiska så tenderar partierna att koncentrera intresset för förstagångsväljarna till valrörelserna. Det måste finnas utrymme för täta kontakter även när det är långt till nästa val. Men då måste också skolorna bjuda till bättre. Många skolor är ovilliga att släppa in partierna i klassrummen.

För att underlätta ledamöternas utåtriktade arbete har vi talmän verkat för att minst en vecka per månad ska vara fri från sammanträden i riksdagens kammare. Under dessa veckor ges ledamöterna extra möjlighet att vara utanför Riksdagshuset för att exempelvis besöka skolor.

Riksdagen försöker på olika sätt stimulera ungdomars politiska intresse, bl a genom en omfattande besöksverksamhet. I vår nya demokrativerkstad prövar högstadieelever på riksdagsarbetet i en interaktiv miljö. I fjol besöktes riksdagen av uppskattningsvis 50 000 skolungdomar.

Vi tror också att det är viktigt med unga politiska förebilder. Efter höstens val är det rekordmånga yngre ledamöter i riksdagen. Flera av dem har en framträdande roll i sina partier och i den offentliga debatten, inte minst genom ett flitigt bloggande. I dag är var sjunde ledamot yngre än 35 år och för första gången i riksdagens historia är en majoritet av ledamöterna under 50 år.

I höstens val steg valdeltagandet för första gången sedan 1994. Och valdeltagandet bland förstagångsväljarna ökade mer än i befolkningen i stort, enligt preliminära siffror från valforskarna vid Göteborgs universitet.

Ungdomarna är på frammarsch i politiken. Vi talmän kommer under mandatperioden att prioritera dem i vårt utåtriktade arbete.

I dag tar 349 elever från 165 gymnasieklasser över riksdagen för en dag. Och även årets övriga dagar är det rekordmånga yngre ledamöter i Sveriges riksdag, var sjunde ledamot är under 35 år och för första gången är de flesta av ledamöterna under 50 år. Ungdomen är med andra ord på frammarsch, skriver riksdagens talmän som pekar på vikten av politiska förebilder för att fortsätta locka unga till politiken.