Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Replik: "Ohållbart dubbelspel"

3 riksdagledamöter (m) svarar Svenska spels vd Jesper Kärrbrink

Enarmad bandit.

Svenska Spels vd, Jesper Kärrbrink, är upprörd. Skälet är att vi ifrågasätter om Kärrbrinks monopolföretag verkligen tar sitt sociala ansvar när det så tydligt placerar ut sina spelautomater mest i socialt utsatta områden. Kärrbrinks upprördhet har sin förklaring. Ett socialt ansvar är den grund varpå hela Svenska Spels monopol vilar. Den grunden håller nu på att vittra sönder. Och inte blir det bättre för Kärrbrink när regeringen nyligen fattade beslutet att tillsätta en utredning för att bland annat se över om Svenska Spel verkligen följer villkoren i det tillstånd de har att bedriva spel. Vi förstår din oro, Kärrbrink, men delar den inte och hoppas på en mer sansad diskussion framöver.

En helt överväldigande majoritet av Svenska Spels Miss- och Jack Vegas automater är placerade på krogar i områden med sociala problem. Kärrbrinks svar är att Svenska Spel placerar ut automaterna där efterfrågan är störst. Men det är ett lika dåligt argument som om Systembolaget bara skulle finnas i socialt utsatta områden där alkoholproblemen är som störst – eftersom det är där bland de utslagna som storkunderna finns. Nej, det är ett uselt argument, Kärrbrink! Samtidigt har Kärrbrink en svår sits. Hans uppdrag är att gömma sig bakom ett socialt ansvar som bara är en kuliss, samtidigt som det egentliga uppdraget är att leverera så mycket pengar som möjligt till staten.

I Storbritannien, där ett privat bolag står för en majoritet av automaterna, är verksamheten i stället reglerad så att automaterna är placerade i spelbutiker som har bättre kontroll på exempelvis ålder och spelmissbruk. Det finns således bättre sätt att sköta detta på än med en monopolmodell som Sveriges. Svenska Spels agerande och Kärrbrinks oförmåga att förklara är ett tydligt symptom på det ohållbara dubbelspel som dagens modell skapar.

Oberoende av exakt vilken modell för spelmarknaden som Sverige utvecklas mot så måste utgångspunkten vara att den sociala skyddshänsynen tas mer på allvar och att seriösa aktörer ges möjlighet att verka i konkurrens med varandra. Det är dags att svensk spelpolitik går från statligt dubbelspel till frihet under ansvar.