Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Vi ska varken spola mjölk eller havredryck

Ministern: Sluta bråka – och lyft blicken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-29

Varken det ena eller det andra behöver spolas. Vi har nämligen säkra, goda och klimatsmarta livsmedel i Sverige, skriver Jennie Nilsson.

DEBATT. Den senaste veckan har jag följt debatten om att slopa mjölk och att välja kyckling framför nötkött. Låt oss lyfta svensk livsmedelsproduktion som helhet i stället för att ge oss på varandra. Glöm inte att vi tillhör toppskiktet i världen.

I Sverige ökar medvetandet om vad vi stoppar i munnen. När gemene familj står i kyldisken och ska bestämma sig för vilken köttbit som ska serveras, väljs för tredje året i rad i allt större utsträckning svenskt kött från svenska gårdar.

Konsumenternas medvetande kommer öka under kommande år och när det i både affär och på restaurang tydligt framgår vilket ursprungsland köttet kommer ifrån, blir det ännu enklare att välja svenskt.

Under de senaste veckorna har vi kunnat bevittna ett intensivt reklamkrig mellan olika livsmedelsproducenter. Som minister har jag inga som helst synpunkter på det. Däremot kan jag bara konstatera att Sverige producerar både fantastisk havre – som just nu efterfrågas i hela världen – och mjölkprodukter som är rena och fria från antibiotika.

Varken det ena eller det andra behöver spolas. Vi har nämligen säkra, goda och klimatsmarta livsmedel i Sverige.

Men visst finns det utmaningar i svensk livsmedelsproduktion. Lönsamheten hos våra bönder är ansträngd och konkurrensen i Europa och världen är stenhård. Regelkrånglet måste minska så att svenska bönder kan fokusera på att vara bönder istället för administratörer.

Under förra mandatperioden enades inte bara riksdagen utan även företag och branschorganisationer, om en Livsmedelsstrategi, där vi tillsammans ska verka för jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Strategin är inte bara ambitiös utan lyckades också samla hela livsmedelskedjan bakom att gemensamt skapa bättre förutsättningar, från vetet på åkern till tallriken i hemmet.

När jag besöker gårdar och svenska bönder runt om i vårt land hör jag att man står bakom Livsmedelsstrategin. Aktörer tror i allt högre utsträckning på tanken om att vi måste lyfta blicken för att skapa bättre villkor och konkurrenskraft för såväl primärproducenter och förädlingsindustri.

Det är likväl regeringen övertygad om. I den nyligen presenterade budgeten återspeglas detta.

Tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna satsar regeringen 226 miljoner år 2020 och 122 miljoner i åren 2021–2025 för det fortsatta arbetet med att förbättra förutsättningarna för hela livsmedelskedjan. Nu är budgetförslaget på plats och vi kommer under hösten att presentera en ny handlingsplan med konkreta åtgärder om hur dessa medel ska användas på bästa sätt.

Jordbruket behöver anpassas än mer efter de utmaningar som kommer i kölvattnet av klimatförändringar, och vi måste se till att vår djurhållning och livsmedelsproduktion lämnar ett så litet klimatavtryck som möjligt. Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel visar hur detta är en av de största globala frågorna för klimatomställningen – hur vi brukar vår jord på ett mer hållbart sätt, samtidigt som efterfrågan på mat ökar. Vi måste satsa mer på utveckling och innovation för att hitta nya smarta sätt att producera mer mat till fler människor. Allt detta görs inte över en natt men med livsmedelsstrategin och den kommande europeiska jordbrukspolitiken, är jag övertygad om att vi tar steg i rätt riktning.

Tack vare att vi under flera decennier haft bönder, konsumenter, producenter och politiker som velat ta ansvar för sin och kommande generationer, har vi goda och säkra svenska livsmedel. Regeringen kommer att fortsätta visa politiskt ledarskap för att vi ska ha mat i världsklass – för oss, och för kommande generationer.

Som ansvarig minister vill jag uppmana alla producenter att tillsammans främja den svenska maten i stället för att bråka med varandra.


Jennie Nilsson, landsbygdsminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.