Vi behöver ”körkort” för fastighetsägare
Debattörerna: Oseriösa hyresvärdar struntar i de boende
DEBATT. I dag kan fastighetsägare, utan kunskap och erfarenhet, verka på en marknad där det bara finns en regel: Den som har pengar kan köpa fastigheter och hyra ut bostäder. Det finns inga krav på legitimation, certifiering eller erfarenhet för att bli ägare till hyresfastigheter. Ingen kan göra en bakgrundskontroll på om fastighetsägaren är kriminellt belastad.
Vi vill se en lagstiftning, som reglerar vad som krävs för att vara fastighetsägare och hyra ut bostäder.
Många är seriösa fastighetsägare och de flesta av dem är med i organisationer som Fastighetsägarna och medlemsföreningar för bostadsrättsföreningar. Men en del fastighetsägare är klart oseriösa.
Hyresgästföreningen och dess medlemstidning Hem & hyra kartlägger de hyresvärdar som missköter sig mest. Årligen presenteras långa listor på värdar, som utnyttjar boendes rädsla för att mista hyreskontrakt.
Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången driver frågan om seriös fastighetsförvaltning för att slippa fastighetsägare som ger hela fastighetsbranschen i Sverige dåligt rykte.
Drygt 70 fastighetsägare är organiserade i föreningarna Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången. BID står för boende, integration och dialog. Vårt mål är att utveckla och skapa trivsamma områden. Nyligen blev belöningen första pris i European Crime Prevention Award (ECPA) för framgångsrika åtgärder för att förebygga narkotikarelaterad ungdomsbrottslighet.
Genom en mängd olika insatser lyckades BID att bli av med oseriösa fastighetsägare som glömt bort sina hyresgäster. En seriös fastighetsmarknad kräver att det går att komma åt hyresvärdar som missköter sig. Den som äger en fastighet måste ta ansvar för att inte skapa olägenheter för sina hyresgäster.
Miljöbalkens har tuffa krav oavsett om husen ägs av privatpersoner, allmännyttan eller bostadsrättsföreningar.
Fastighetsägare behöver ha omfattande kunskap om avfallshantering, buller, fukt och mögel, kyla och värme, ventilation, radon, snöröjning och kring frågor som hyressättning, energi och miljö, förvaltningsjuridik, uthyrning och dataskyddsförordningen GDPR.
Fastighetsägare måste också ha ordning och reda i förvaltningen. De bör också arbeta med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, ha antikvariska kunskaper och ha förståelse för hur fastigheter bidrar till stadslivet.
Att äga en hyresfastighet är ett långsiktigt arbete, där det viktigaste är engagemang för hyresgästerna, fastigheten och närområdet.
Oseriösa fastighetsägare drar ner förtroende och tillit för andra i branschen som vill utveckla och skapa trygga och trivsamma boendemiljöer i nära samverkan med sina hyresgäster.
Det är inte rimligt att hyresvärdar kan ställa stora krav på blivande hyresgäster, när hyresgästerna inte kan kräva något av fastighetsägarna.
Det behövs en form av certifiering för fastighetsägare. Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången har påpekat det för ledamöter i riksdagens justitie- och civilutskott. Vi har också framfört det till regeringens arbetsgrupp för brottsförebyggande arbete. Intresset finns - men nu måste något hända.
Tyvärr finns inte förvärvslagen längre. Den gjorde att kommuner kunde neka fastighetsägare att köpa hyresfastigheter. Nu diskuteras möjligheten att föra in nya regler i bostadsförvaltningslagen.
Seriösa medlemsorganisationer för fastighetsägare skulle kunna spela en stor roll när det gäller nya regler och förordningar genom att medverka till utbildningar och ”körkort” för fastighetsägare.
Med lagstiftning och certifiering blir det ordning och reda i fastighetsbranschen.
För Fastighetsägare BID Sofielund och Fastighetsägare BID Möllevången, Malmö
Jan Svärd, ordförande
Hjalmar Falck, verksamhetschef
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.