Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Kravet: Dra tillbaka höjd skatt på alkohol

Debattören: Du hotar svenska alkoholmonopolet, Magdalena Andersson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-09-25 | Publicerad 2020-09-22

Vi vill värna om det svenska monopolet och kräver att förslaget på höjd alkoholskatt dras tillbaka. Vi kan inte ha en svensk alkoholpolitik som bygger på pandemier och stängda gränser, skriver Anna-Karin Fondberg, Sveriges bryggerier.

DEBATT. Den svenska alkoholpolitiken med höga skatter fungerar förvisso bra i coronatider med fina skatteintäkter. Men när gränserna till andra länder öppnas igen upphör den effekten.

När regeringen dessutom vill höja alkoholskatten igen är det helt fel väg att gå och på sikt urholka det svenska monopolet.

Med stängda gränser mot andra länder ökade försäljningen av öl ökat rejält på Systembolaget. Under perioden januari till augusti i år har Systembolaget sålt 26,5 miljoner fler liter öl och cider än motsvarande period 2019.

Det har inneburit 300 miljoner kronor mer i skatteintäkter för öl under årets åtta första månader. Om försäljningen håller i sig kommer skatteintäkterna för öl att ha ökat med cirka 450 miljoner kronor under 2020. Då har vi ändå inte räknat med sprit och vin, som också noterar försäljningsökningar på Systembolaget under året.

Den ökande skatteintäkten för bara öl i år är nästan lika stor som de intäkter finansminister Magdalena Andersson tänker sig att dra in med ännu en höjning av den svenska alkoholskatten totalt på öl, vin och sprit. Enligt Anderssons beräkningar ska skattehöjningen 2023 ge 550 miljoner mer årligen.

Sveriges bryggerier tror och hoppas att coronaviruset ska försvinna snart, men det kommer inte gränshandeln att göra. Gränserna kommer då att förbli öppna inom EU igen och det kommer att finnas öl och annan alkohol till betydligt lägre pris i till exempel Danmark och Tyskland.

Problemet är redan ett faktum. I ett inslag på TV 4 den 22 september berättar Tullverket att man i augusti i år beslagtagit betydligt mer alkohol än under samma månad i fjol. Direkt när det blev möjligt väljer alltså svenskarna åter igen att välja bort det svenska monopolet för att kunna köpa billigare alkohol.

Med ännu större prisskillnader mellan inköpta öl i Sverige och övriga länder är risken stor att Systembolagets försäljning till slut minskar och då hjälper det inte med högre skatt för att stärka statskassan.

Dessutom är det så att varje liter öl som köps i Tyskland men fraktas till Sverige sakta men säkert urholkar det svenska monopolet, som bygger på att Systembolaget har ensamrätt på att sälja alkohol.

Vi vill värna om det svenska monopolet och kräver att förslaget på höjd alkoholskatt dras tillbaka. Vi kan inte ha en svensk alkoholpolitik som bygger på pandemier och stängda gränser.

Vi behöver ha en långsiktigt arbetande regering som säkerställer att Systembolaget behåller sina kunder även när pandemin är över och det görs inte med ett skattetryck som bara ökar.

De svenska bryggerierna, stora som små, står bakom alkoholmonopolet och ser stora fördelar med att dagens modell får leva vidare. Men ju mer gränshandel vi har, desto mer urholkas det svenska monopolet.

Risken är att Magdalena Anderssons jakt på skattekronor till slut blir det som fäller det svenska monopol som har en hög kundnöjdhet och som hennes parti stått bakom i vått och torrt i över 50 år.


Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges bryggerier


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.