Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Arbete måste värderas rättvist – oavsett kön

Varför är det flest kvinnor som har otrygga anställningar och som tvingas jobba deltid. Varför har kvinnor lägre löner än män?

Det enkla svaret är: ”It’s a mans world”. Män är normen. Män har aldrig behövt svara på varför de ska ha mer. De har alltid fått mer, men alla kan inte få mest. Vill man utjämna orättvisa löner så måste några få mer och andra mindre.

När vi har krävt heltid i stället för deltid så heter det att det är för dyrt. Det gäller uppenbarligen bara kvinnodominerade yrken.

När vi framhåller det orimliga i att kvinnor har de otryggaste anställningarna blir svaret att det beror på att de tar hand om barnen i större utsträckning. De ska tydligen betala ett pris för att de bryr sig om vår framtid.

När vi kritiserar att kvinnor i genomsnitt bara tjänar 86 procent av vad männen tjänar så blir svaret ofta att det är deras eget val.

Men så enkelt är det inte.

För det första handlar det om kvinnor som inte ges samma villkor som männen på samma arbetsplats. Sådan lönediskriminering kan man angripa med hjälp av jämställdhetslagen men den förklarar bara 2–3 procent av löneskillnaderna.

För det andra handlar det om att kvinnor oftare än män arbetar på arbetsplatser och i befattningar som är lågbetalda. Olika typer av låglönesatsningar är vårt viktigaste verktyg för att möta det problemet.

Men dessa båda förklaringar räcker inte.

Den tredje förklaringen till löneskillnaderna är att kvinnor inte bara är diskriminerade och lågavlönade utan ofta också felavlönade. Det finns ett orimligt samband på arbetsmarknaden. Ju fler kvinnor som arbetar i en bransch desto lägre är deras relativa lön i jämförelse med mansdominerade branscher.

Det finns inga rimliga förklaringar till att det är så. Det gäller arbeten som är tyngre, mer ansvarsfulla, med obekvämare arbetstider och med krav på längre utbildning som trots det har lägre genomsnittslön än manligt dominerade.

Nu har samtliga 15 LO-förbund enats om en modell som omfördelar till kvinnodominerade avtalsområden.

LO:s avtalskrav innehåller ett särskilt löneökningsutrymme – en så kallad jämställdhetspott – på 205 kr i månaden som tillfaller avtalsområden i proportion till andelen kvinnor inom avtalsområdet som tjänar mindre än

20 000 kr i månaden.

Detta gör vi inte för att vara snälla mot kvinnor eller elaka mot män. Vi gör det för att arbetet som vi säljer ska värderas på ett rättvist sätt oavsett om vi arbetar inom kvinno- eller mansdominerade områden.

Alla ska ha rätt lön – oavsett kön.