Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Kjell Andersson: Oljan tar slut – nu måste det bli enklare att köpa miljöhus

Alltfler tar klimathotet på allvar. Idag är det självklart för tusentals bilköpare att fråga efter en miljöbil. Om några år kommer det att bli omöjligt att sälja en bil som inte kan växla över till ett förnyelsebart drivmedel.

När det gäller frågan om hur vi bor och hur vi värmer upp våra hus har vi dock inte riktigt kommit lika långt. Vart vänder man sig idag om man vill att den nya bostaden ska vara ett miljöhus som värms med förnyelsebar energi?

Visst finns det många goda exempel. I Lindås i Göteborg har man byggt ett bostadsområde som knappt förbrukar någon värme alls. Det är möjligt eftersom man med rätt isolering och byggteknik kan klara sig nästan helt på den ”spillvärme” som produceras av hushållets maskiner och apparater och av människorna själva.

Eksta bostadsstiftelse i Kungsbacka har i många år byggt flerfamiljshus som klarar sig uteslutande på förnybar energi – pelletspannor och solfångare i kombination.

Men detta är bara några goda exempel. 2005 var endast 6,2 procent av alla småhus helt oberoende av el eller olja för sin uppvärmning. Oljeberoendet har sjunkit kraftigt men sju av tio villor är idag helt eller delvis elberoende.

Det märkliga är att trots att kunskapen finns om hur man bygger energisnåla hus med enbart förnybar energi för värme och varmvatten byggs nästan alla nya småhus idag med elvärme i någon form – oftast vattenburen el, men också direktverkande el. Luftvärmepumpar är vanliga bland nybyggda småhus idag och de är bra på att minska åtgången av el, men de är likväl elberoende.

Tillkommande elvärme (marginalel) betyder att man någonstans i det nordiska elsystemet måste köra igång ett kondenskraftverk med kol eller olja som bränsle. Med stora utsläpp av koldioxid som följd.

Varför erbjuder inte småhustillverkare pelletsvärme och/eller solpaneler som standard eller åtminstone standardtillval?

Samtidigt som staten passivt ser på när i stort sett alla nya hus byggs med elvärme, ger staten bidrag för att konvertera elvärme till förnybar värme i äldre hus. Vore det inte logiskt att bygga rätt från början? För att slippa bygga om längre fram. Vet inte den ena handen vad den andra gör?

Bilen skrotas efter femton år, men huset ska stå där i hundra! Oljan räcker i bästa fall 25 år till. Pellets kommer att finnas så länge träd växer, och solvärme så länge solen skiner.

Utvecklingen av efterfrågan på miljöbilar visar att det förmodligen bara handlar om att komma över en viss tröskel, så kommer sedan konsumenterna att aktivt efterfråga miljövalen. På hussidan borde det vara ännu enklare eftersom miljövänliga uppvärmningsalternativ också har lägst kostnader för småhusägaren. Visst stämmer den senaste tidens rapporteringar om att priset på pellets gått upp under denna höst, som en effekt av ökad efterfrågan, men det är ändå långt till kostnaderna för el eller olja. Det enda som är ganska säkert när det gäller prisutvecklingen framöver är att el och olja kommer att bli ännu dyrare på sikt.

Vilken småhustillverkare tar upp handsken och blir först med att erbjuda eloberoende uppvärmning till sina hus? Och nye miljöministern Andreas Carlgren borde så snabbt som möjligt ändra på konstigheten att staten ger bidrag till förnybar energi i äldre hus, men inte ser till att alla nya hus byggs rätt från början! Den ökade efterfrågan på miljöbilar borde inspirera till stödåtgärder för att även få fram fler miljöhus!

Dagens debattör

Kjell AnderssonSvenska Bioenergi-föreningen (Svebio)