Varför är det okej att kränka en städerska?
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2011-06-09
Fackordförande: En klapp på rumpan är vardag för mina medlemmar
Den uppmärksammade händelsen i USA, där dåvarande IMF-chefen misstänks för att ha våldtagit en hotellstäderska, har aktualiserat en fråga lika viktig i Sverige som på andra sidan Atlanten: varför är det okej för män att lägga respekt för andra människor åt sidan, och kränka kvinnor inom lågt betalda och utsatta yrken? Det är hög tid att vidta åtgärder för att ge oss kvinnor inom serviceyrken samma rätt som alla andra att bli behandlade med respekt.
Som ordförande för Hotell- och restaurangfacket möter jag hotellstäderskor som förtvivlat vittnar om hur de utstår kränkningar och sexuella trakasserier i sin vardag. Jag har själv arbetat som hotellstäderska och jag vet vad det innebär att jobba ensam i långa tomma korridorer utan kollegors insyn. Jag vet hur det känns att knacka på en dörr till ett rum som ska städas, och känna oro och rädsla för vad som döljer sig där inne.
Så sent som i förra veckan hörde jag en kvinna berätta om hur hon knackade på dörren och steg in i ett rum som skulle städas. Väl inne möttes hon av en man som kastade av sig täcket och låg naken där under. Ett annat exempel är en vän till mig som i sitt arbete med att städa ett rum möttes av en man med läderremmar och full mundering.Dessa exempel ledde tack och lov inte till fysiska övergrepp. Men den kränkning som kvinnorna utsätts för kan följa med genom livet och de är ett exempel på hur män tar sig friheten att kränka kvinnor i serviceyrken.
Problemet är mycket större och mer omfattande än de fysiska övergrepp som då och då skapar tidningsrubriker. De ständigt pågående och för omgivningen knappt märkbara kräkningarna kan handla om sexuella antydningar, en klapp på rumpan eller män som tar sig friheten att ta av sig kläderna när en hotellstäderska knackar på dörren.
En gemensam nämnare hos de som begår dessa övergrepp är att de är män. En gemensam nämnare hos de som utsätts för övergreppen är att de är kvinnor. De är också ofta utsatta på andra sätt, genom låga löner och korta och osäkra anställningar. Våra arbetsgivare har ett ansvar att ge oss en säker arbetsmiljö. Att låta oss arbeta två och två kostar sällan mer pengar för arbetsgivaren men ger oss större trygghet, och vittnen när övergrepp väl sker. Att investera i säkerhetssystem för hotellstäderskor och receptionister gör att fler kan gå till jobbet och känna sig trygga och säkra.
Det finns något extremt förolämpande och ålderdomligt i det faktum att många män aktivt väljer att förskjuta gränserna för vad som är okej och inte okej, bara för att de är utanför hemmets gränser. Att de dessutom kommer undan med sitt beteende gör deras handlingar än mer provocerande. När den manliga hotellgästens ord ställs mot den ensamt arbetande hotellstäderskans, är det långt i från säkert att kvinnan vinner. Detta vet mina medlemmar och det gör att många inte vågar anmäla och att mörkertalet för dessa övergrepp kan vara mycket stort.
De allra flesta män bemöter sina medmänniskor med respekt. Ni har möjlighet att påverka dem som kränker och trakasserar. Hjälp oss genom att alltid ifrågasätta dem som låter värderingar om människors lika värde vara högt skattade bland familj, vänner och kollegor, men inte ett dugg värda i relationen till kvinnor som städar deras hotellrum.
Ella Niia