Inga svar om kraftiga kärnkraft-subventioner

Slutreplik från professor Lennart Söder om kostnaden för nya reaktorer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-27

Svenskt Näringsliv kommenterar inte över huvud taget sitt nya krav om icke teknikneutrala subventioner där de enbart kräver statlig finansiering av kärnkraft. Slutreplik från Lennart Söder.

SLUTREPLIK. I min debattartikel i Aftonbladet med titeln ”Svenskt Näringsliv har fel om ny kärnkraft” tog jag upp att Svenskt Näringsliv först får en rapport från en konsult som bygger på oerhört optimistiska antaganden om mycket låga kostnader för ny kärnkraft.

Denna rapport kommer sedan, på grund av detta, fram till att det är ekonomiskt fördelaktigt att ha en större mängd nybyggd kärnkraft.

 

Med den rapporten som grund hävdar sedan Svenskt Näringsliv att det finns ett ”behov” av ny kärnkraft. Men nu verkar de inte längre hålla med konsulten om att kärnkraft är billigt, utan Svenskt Näringsliv kräver i stället statlig finansiering av ny kärnkraft.

Detta är ologiskt då ”behovet” byggde på att kärnkraft är billigt vilket de uppenbarligen inte själva håller med om längre.

Det är inga småslantar vi talar om: 40-60 miljarder kronor

Svenskt Näringsliv har nu svarat på min artikel. Men tyvärr kommenterar de över huvud taget inte sitt nya krav om icke teknikneutrala subventioner där de enbart kräver statlig finansiering av kärnkraft.

Och det är inga småslantar vi talar om: Ny kärnkraft kostar enligt Vattenfall ”93 öre till 117 öre per kilowattimme”. Såväl Energimyndigheten som Svenska Kraftnät bedömer att elpriset långsiktigt kommer hamna på ca 40-60 öre/kWh år 2030-2050.

 

Med en kostnad om ca 1 kr/kWh och elpris på 40-60 öre/kWh samt regeringens plan om tio nya kärnkraftsreaktorer, ca 100 terawattimmar/år, så innebär det att kärnkraften måste subventioneras med 40-60 miljarder kronor. Per år. Det är ungefär lika mycket som statens kostnader för ränteavdragen.

Så tyvärr blev det inget svar från Svenskt Näringsliv angående den centrala frågan om att de inte har någon grund för att det finns ett behov av kärnkraft som måste subventioneras.

Ska man minimera bidraget från staten (för att minska skatteuttaget) bör man knappast lägga subventioner enbart på det dyraste kraftslaget.


Lennart Söder, professor i Elkraftsystem, KTH

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.