Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Vi måste göra mer för en jämställd fotboll

SvFF: Vi har kommit en bit på vägen men är inte nöjda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-07-09

Vi kommer att fortsätta verka för en mer jämställd fotboll på alla nivåer. Men det finns också konkreta saker som du som fotbollsälskare kan göra för att bidra till att utvecklingen, skriver Håkan Sjöstrand och Caroline Waldheim, SvFF.

DEBATT. I kväll spelar landslaget sin premiärmatch i EM i England. En fotbollsfest som vi hoppas slutar med att laget tar sig hela vägen till finalen i London.

Men jämställdheten inom fotbollen har inte kommit i närheten av så långt som vi vill. Uppmärksamheten och engagemanget kring EM är fantastiskt, men för att fortsätta resan mot en jämställd fotboll behöver fler göra mer.

I Sverige har vi i jämförelse med många andra länder kommit långt med jämställdheten inom fotbollen. Ett gott tecken är det publikrekord som sattes när 33 000 fans såg landslaget spela mot Brasilien på Friends arena.

Det hade inte varit möjligt utan generationer av kvinnor som kämpat stenhårt för att få den respekt man förtjänar. Men också för att SvFF som förbund ser det som en självklarhet att så lika förutsättningar som möjligt ska gälla.

Oavsett om du är tjej eller kille ska du kunna följa dina fotbollsdrömmar.

Herr- och damlandslagen har exakt samma förutsättningar (resor, boenden, träningsfaciliteter, antal ledare, med mera) när de spelar landskamper och deltar i mästerskap.

Det gäller såklart även det flicklandslag som tog sig till semifinal i U19-EM – de har exakt samma resurser som killarna i samma åldersgrupp.

I december 2021 skrevs ett gemensamt avtal mellan herr- och damlandslaget där den ekonomiska ersättningen är helt lika för landslagsspel.

Laget som börjar sitt EM-äventyr i kväll kommer att få en rejäl ersättningsökning jämfört med EM 2017 – i princip samtliga prispengar som går till SvFF går till truppen. Som en jämförelse ger länder i vår närhet någonstans mellan 25 till 30 procent till spelarna.

Avtalen handlar inte bara om ekonomi utan också om att spelare ska kunna få stöttning i sitt föräldraskap, och hjälp med försäkringar om skadan skulle vara framme.

Vi har ett av världens bästa landslag, vi tycker att det är rimligt att laget får en bra ersättning och rätt förutsättningar.

Vi ser att Uefa och Fifa satsar betydligt mer än tidigare på att utveckla damfotbollen. Det är bra men vi förväntar oss att det kommer att synas ännu mer i ersättningarna från kommande mästerskap.

Vi kommer att fortsätta driva på för att minska det orimligt stora ekonomiska gapet mellan damers och herrars internationella tävlingar. Samtidigt hoppas vi att företag också är villiga att öka sina investeringar på damfotbollen. 

Hur vi jobbar med landslagen och deras förutsättningar är såklart en viktig del, men för ofta hamnar fokus på den yttersta eliten. För att det långsiktiga arbetet för en jämställd fotboll ska ge resultat så måste vi vidga perspektivet.

SvFF har tillsammans med våra distrikt och föreningar inom satsningen Plus 10 000 aktivt arbetat för att få fler kvinnliga ledare inom fotbollen. Från föreningsnivå till styrelsenivå.

Tillsammans med vår partner Mondelez har vi möjliggjort för fler kvinnor att söka till våra tränarutbildningar. Vi är övertygade om att ledarskapet kring fotbollen i stort bli bättre och att tjejer fortsätter med fotboll högre upp i ålder, om vi får in fler kvinnliga ledare.

Så sent som i förra veckan lanserade vi initiativet ”alla dagar” tillsammans med Svenska spel. Initiativet ska öka kunskapen och ta bort tabun kring mens och fotbollsspelande.

Vi kommer att fortsätta verka för en mer jämställd fotboll på alla nivåer. Men det finns också konkreta saker som du som fotbollsälskare kan göra för att bidra till att utvecklingen:

  • Bli ledare! På SvFF jobbar vi hårt med att få fler kvinnor på ledande positioner. Inte bara som tränare utan också hela vägen upp till styrelserummet. Vilken är din lokala förening och hur kan du vara med och bidra?
  • Gå på fotboll. Landslaget satte ett nytt publikrekord på Friends arena med över 33.000 på plats. En viktig milstolpe, men om svensk fotboll ska fortsätta utvecklas behöver fler hitta till arenorna. Vilket är ditt närmsta lag i OBOS Damallsvenskan?
  • Sponsra för en jämlik idrott. Många av de satsningar SvFF gör idag hade varit svåra att genomföra utan aktiva partners. Våra sponsorer satsar både sitt engagemang och reella ekonomiska resurser för att åstadkomma en mer jämställd fotboll, fler behöver följa i deras fotspår.

I dag är det avspark i EM och vi vågar påstå att intresset för ett dammästerskap aldrig varit större. SvFF kommer göra sitt för att fortsätta främja jämställdheten inom fotbollen.

Vi har kommit en bit på vägen men är inte nöjda. Vi hoppas att fler vill vara med på den resan framöver, det är bara tillsammans vi kan ta oss hela vägen till en jämställd fotboll.


Håkan Sjöstrand, generalsekreterare, Svenska fotbollförbundet
Caroline Waldheim, chef hållbarhet och samhälle, Svenska fotbollförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.