Reinfeldts tystnad om Ungern oroväckande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-07-31

EU-parlamentariker (S): Vad säger M när deras systerparti vill avskaffa demokratin?

När Moderaternas systerparti i Ungern, Fidesz, och dess ledare Viktor Orbán ogenerat går ut och säger att man bör avskaffa den liberala demokratin bör varje person som tror på demokratin känna sig manad att ställa sig upp och säga ifrån.

Särskilt om man är statsminister, men Fredrik Reinfeldt är tyst och det är oroväckande.

Socialdemokraterna har alltid stått fast vid att vi inte kan försvara friheten här hemma genom att överge den i utlandet. Det borde vara en djupt rotad reaktion att reagera när en regeringschef för en medlemsstat i Europeiska Unionen säger att han vill avskaffa den liberala demokratin.

Det är i dagarna hundra år sedan första världskriget bröt ut. Startpunkten för en epok där de demokratiska värdena omkullkastades av våld och terror. Hotet då var det samma. Men verktygen att göra någonting åt dem är mycket starkare nu. Demokratiska värden är fast förankrade i Europa, EU binder oss samman som fredsfrämjande institution och minneslundar över Polens judar utgör en grym påminnelse om den vidriga människosyn som utgör kärnan i fascism och nationalism.

Tyvärr är båda dessa krafter åter på frammarsch i Europa. Då är det viktigt att varje ansvarsfull politiker och demokratins förkämpe säger ifrån när de demokratiska värdena åsidosätts.

Än viktigare blir det för just Reinfeldt att agera eftersom Moderaterna är systerparti till Orbáns parti Fidesz.

Fidesz har under flera år utmanat den syn på demokrati som bär upp hela det Europeiska projektet. Under hans tid som premiärminister har pressfriheten i Ungern inskränkts, hbtq-personer förpassats till ett allt svårare liv och minoriteter nedvärderats till andra klassens medborgare.

Reinfeldt har ett särskilt ansvar att markera mot Orbán. Ingen förväntar sig att Reinfeldt ska tillkalla en presskonferens för den här frågan men att lyfta den i möten med det europeiska konservativa EPP som bland annat möts strax innan varje EU-toppmöte kanske kan räcka en bit på vägen.

Världskrigen påminde oss om vikten av civilkurage och solidaritet över landsgränser i en tidsålder då hot mot demokratin inte tas på allvar. Väljer man att vara tyst har man också ett delansvar för konsekvenserna. Nedmonteringen av demokratin i Ungern är farlig och borde mötas med kraftfulla fördömanden. Ett särskilt ansvar har man om man sitter i samma partigrupp i Europaparlamentet och dessutom är kollegor som regeringschefer.

Sedan Orbán kom till makten har han successivt försvagat rättsstaten och urholkat stommen som bär upp den Ungerska demokratin.

Om han menar allvar med sitt uttalande i söndags riskerar vi nu att se honom förbereda sig inför att utdela det slag mot det moderna Ungerns bärgrund som kommer innebära dess kollaps. Om så sker ska Sverige inte stå tyst och se på.

Anna Hedh

Europaparlamentariker (S)

Följ ämnen i artikeln