Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Han tar ett stort steg för svensk forskning

Idag lyfter Christer Fuglesangs rymdfärja. Hans namn är därmed för alltid inskrivet i stjärnorna som den förste svensken i rymden. Hela Sverige följer hans uppdrag. Som ansvariga ministrar för rymdverksamheten respektive rymdforskningen har vi förmånen att få närvara vid detta historiska tillfälle på plats vid Kennedy Space Cent­re i Florida.

En sådan här dag är det lätt att tro att det bara är en spektakulär och medieanpassad händelse. För när så mycket uppmärksamhet har ägnats åt Fuglesangs rymdmenyer och vad han har med sig för personliga tillhörigheter är det lätt att glömma bort att resan fyller ett viktigt syfte i det fredliga internationella samarbete i rymden som Sverige är en del av.

Att Sverige är med och bidrar i det internationella rymdsamarbetet är till nytta för såväl svensk industri, forskning och utbildning. Men också för de miljö- och klimathot vi står inför. För att öka vår kunskap om klimatförändringarna arbetar Sverige tillsammans med våra europiska grannländer i rymdforskningsprogram för att bättre förstå vad som händer. I utvecklingen av denna teknik står svensk industri och forskning för många viktiga bidrag.

Ett annat resultat av det europeiska rymdsamarbetet är all den kunskaps- och teknikutveckling som följer i spåren av satsningen på den internationella rymdstationen ISS. Det är ett internationellt projekt som samlar USA, Ryssland, Europa, Japan och Kanada i ett gemensamt arbete för ett fredligt utforskande av rymden.

Christer Fuglesangs rymdresa kan också väcka intresset hos många svenska ungdomar för naturvetenskap och teknik. För om Sverige även i framtiden ska vara ett framgångsrikt land måste fler välja utbildning inom naturämnena.

Sverige är i rymdsammanhang ett litet land. Våra satsningar på ca 800 miljoner kronor per år står för en liten del vid en internationell jämförelse. För att ändå understryka vikten av detta område har regeringen valt att tillskjuta ytterligare 50 miljoner kronor för 2007. Det gör vi för att genom satsningar på teknikutveckling upprätthålla kapaciteten inom industrin på området.

När besättningen på STS-116 i dag kliver ombord på Discovery för att skjutas upp i rymden må det alltså vara ett litet kliv för Christer Fuglesang. Men det är ett stort steg för svensk forskning, industri och möjligheter att möta de klimathot vi står inför.