Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Har ni någon policy om textreklam?

"Nu är det dags att börja köa till H&M! (Aftonbladet, 3 november). Och frågorna ställer sig på kö. Den första: HAR Aftonbladet någon policy överhuvudtaget vad gäller textreklam? Hur lyder i så fall den? Den andra: Tror ni att tidningen (på lång sikt) vinner eller förlorar på sån här journalistik? Svara gärna i termer av journalistiskt oberoende och trovärdighet kontra annonsintäkter och marknadshänsyn.

Svar: I Aftonbladets uppdrag ligger att informera den breda allmänheten om - bland annat - nya och bra varor. Vi informerar, med betyg, bl a om nya Volvon, Nya Saaben, nya Ikeakatalogens höjdpunkter (och varningsklockor), årets godaste glassar från GB. Vi testar kräftor, utser bästa krogen på Södermalm, sätter betyg på (ultrakommersiella) tv-program och privatteatrar. Vi jämför mobiltelefoner, internettjänster, ölsorter och telefonoperatörer osv. Och vi skriver naturligtvis om H&M:s satsningar.

Dessa artiklar (inkl den om H&M) har kommit till stånd oberoende av det du insinuerar. Gör H&M dåliga kläder skriver vi det, använder de barn i sin tillverkning i Kina skriver vi det. Vi granskar H&M på samma sätt vi granskar alla andra maktcentra i samhällsapparaten.

Gör H&M något bra, vilket de enligt vår recensent gjort den här gången, skriver vi förstås också om det.

Varför blir texten konstig på nätet?

Tack för en jättebra tidning. Men det är en sak som jag stör mig lite på. Det är så att i många av artiklarna på nätet ligger det frågetecken (?) och siffror mitt i texten. Finns det någon förklaring till detta?

Svar: Du har rätt i din kritik. Felet uppstår vid överföringen av texten från papperstidningen till nätet. Men självklart ska detta upptäckas och rättas till vid genomläsandet av artikeln innan den publiceras på nätet.

Mer pengar över med nya regeringen

Varför skriver Aftonbladet så mycket om små prishöjningar och inget om den stora skattesänkningen som vi får med den nya regeringen? Jag en vanlig löntagare får mera pengar över med en borgerlig regering!

Svar: Aftonbladets samhällsredaktion har i ett antal artiklar förklarat hur den nya regeringens politik påverkar den enskilda människan. De flesta av artiklarna kan du nu i efterhand hitta på aftonbladet.se.

Varför skriver ni inte om Tibet?

Jag är väldigt intresserad av vad som händer i Kina och Tibet och jag jobbar också för att Tibet ska bli fritt en dag. Varför skriver inte media om vad som händer där? Som till exempel när kinesisk militär sköt och dödade två tibetanska munkar på väg till Nepal, då var det bara två tidningar som skrev om det. Är det så att ni inte vågar skriva om det? Ni skriver hellre om borttappade djur och andra onödiga saker.

Svar: Jag håller med dig om att det som händer i Kina och Tibet är av stort allmänintresse. Aftonbladet skrev om den händelse du hänvisar till, men visst borde vi ha gjort det lite mer kraftfullt.