Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Vi gör vad vi kan – men det räcker inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-04-14 | Publicerad 2016-04-12

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö: Sveriges kommuner behöver stöd från regeringen

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

DEBATT. Redan i tidig ålder skapas många av de förutsättningar som följer oss resten av livet. Föräldrars utbildning, yrke och valet av skolor till våra barn kan alla vara avgörande för framtiden. För att ge alla barn samma förutsättningar trots skilda uppväxtvillkor måste skolan ge varje elev de allra bästa tänkbara förutsättningarna att utvecklas och att lära.

Den främsta resursen här är personalen – och framöver är det helt avgörande att Sverige säkerställer tillgången till yrkesskickliga lärare, för att alla unga ska få en bra start i livet.

Malmö har under fem år lyckats förbättra skolresultaten och minska skillnaderna mellan stadens skolor. Det är tack vare mångas målinriktade och långsiktigt arbete, med en tydligt stödjande organisation, fokus på professionalisering och höjda lärarlöner. I Malmö ökar lärarlönerna mer än genomsnittet och här görs det lönesatsningar på lärare som är yrkesverksamma i socialt utsatta områden.

Vi har de senaste åren sett fina exempel på skolor som lyckats lyfta sig och sina elever på ett imponerande sätt, trots stora utmaningar.

Vi är dock inte nöjda förrän alla ungas talang tas till vara. Samtidigt, med de utmaningar som Malmö står inför måste vi tänka nytt. Vår stad har präglats av en snabb befolkningsökning sedan flera år tillbaka, men under de kommande åren förväntas Malmös befolkning öka mer än någon gång i stadens moderna historia. Nu krävs nya angreppssätt för att garantera kompetensförsörjningen i grundskolan.

Malmö behöver rekrytera över hälften av alla nyutbildade lärarstudenter från Malmö högskola de kommande åren. Det är inte hållbart, varken för Malmö eller resten av Skåne.

Vi har därför påbörjat ett arbete tillsammans med bland andra Arbetsförmedlingen och Malmö högskola, men det kommer inte att räcka. Vi kommer att fortsätta satsa för att vara en attraktiv arbetsgivare, erbjuda karriärvägar och utrymme att skapa en yrkesstolthet.

Utöver det är vi också beroende av att regeringen och riksdagen gör sitt. Här följer några konkreta förslag: 

Öka antalet platser på lärarutbildningarna. Regeringen behöver tillföra ytterligare resurser till högskolor och universitet – pengar som ska användas specifikt för att skapa fler utbildningsplatser på lärarprogrammen.

Ge fler möjligheter att ta del av lärarutbildningen. Gör det lättare att läsa grundutbildningen på halvfart i kombination med arbete. Ge fler möjligheter att läsa utbildningarna på distans och erbjud bättre möjligheter för kompletterande utbildningar för att öka antalet behöriga lärare.

Locka fler studenter till lärarutbildningarna, med ekonomiskt fördelaktiga villkor i form av examenspremier eller studiebidrag utformade särskilt för lärarstudenter skulle utbildningarna bli mer attraktiva.

Se till att det så kallade snabbspåret för nyanlända lärare också omfattar lärare från länder utanför EU. Kompetens som akademiker från andra länder har med sig måste tas tillvara. Rätt använd gynnar det både den svenska skolan och den enskilde akademikern. Ge nyanlända lärare och akademiker som är intresserade av en svensk lärarlegitimation möjlighet att snabbt göra praktik i skolan.

De utmaningar vi ser i Malmö vad gäller lärarbrist är inte unika, utan riksomfattande. Regering och riksdag bör därför ta fler initiativ för att möta dessa. Så kan vi tillsammans garantera att alla barn får en bra skolgång.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö (S)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln