Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Djur gör barn friska

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-08

Johnny Ludvigsson: För lite motion och sötsaker är de verkliga hoten mot hälsan

"Det är inte rimligt att rekommendera att inga barn under fem år ska ha kontakt med djur på bondgårdar", skriver barnläkaren Johnny Ludvigsson?

De flesta barn älskar djur, inte bara sällskapsdjur utan också att få se och komma i närheten av bondgårdens getter, får, kor och hästar.

Johnny Ludvigsson är professor och barnläkare på Hälsouniversitetet i Linköping.

Under decennier har vi fått höra till leda att djur ska undvikas för de framkallar allergi. Senare studier har visat motsatsen: barn i tät kontakt med djur, särskilt på bondgårdar och tidigt i livet, utvecklar mindre ofta allergier och astma.

Det tycks inte vara bristen på hygien som framkallar allergier och eller autoimmuna sjukdomar som exempelvis diabetes hos barn, utan är det något så är det snarare den alltför uttalade hygienen.

Men nu kommer det kontraorder igen! ”Små barn under fem år ska inte ha direktkontakt med djur på bondgårdar. Det betonar nu både Livsmedelsverket och Jordbruksverket efter att en femårig pojke tidigare i veckan avled till följd av att ha smittats av ehec-bakterien, rapporterar P1 Vetenskapsradions Kropp & Själ. Förskolegrupper avråds helt från att besöka djurstallar. Orsaken är att man inte kan ha en tillräcklig hygienkontroll på barnen.”

Det är tragiskt att ett barn dött av ehec-infektion. Smittan ska tas på största allvar och smittkällan spåras. Men är det verkligen rimligt att rekommendera att inga barn under fem år ska ha kontakt med djur på bondgårdar? Gäller detta för all framtid? Ska barnfamiljer på bondgårdar låsa in sina barn? Ska vi stänga de populära gårdar med olika djur som även finns i städer där mängder av barn leker med killingar och ponnyhästar? Barnen blir glada, harmoniska, får motion istället för att sitta och mumsa chips framför något datorspel som går ut på att döda.

Om de nu får vistas ute förstås. För skiner solen så avråds barn från att vistas ute med tanke på cancerrisken, även om risken för hudcancer är nästan obefintlig i barndomen och risken även på lång sikt är begränsad i förhållande till många andra risker som livet medför och de hälsosamma effekterna av utevistelse, även i solen.

I Sverige vill vi så väl. Vi vill skydda barn från alla olyckor. Och myndigheterna tar sitt ansvar. Men tyvärr blir larmrapporterna ibland så överdrivna att de riskerar få följden att människor inte bryr sig ens när det väl verkligen gäller.

För några år sedan meddelade forskare vid Karolinska institutet att man funnit ett cancerframkallande ämne, akrylamid, i vanlig mat som bröd, cornflakes och inte minst i chips. En världsnyhet! Mycket allvarligt. Vi borde minska vår konsumtion. Sen dök en finsk livsmedelsprofessor upp i tv-rutan och påpekade att forskningen visar på skadlig effekt, men att doserna som använts i djurexperimenten motsvarar att en människa äter 70 kilo chips om dagen! Och ett år senare visade större studier på människor inget samband mellan akrylamid och de cancerformer man studerat.

Vad ska man tro? Minskad tilltro till larmrapporter är kanske bra, för annars skulle vi knappast våga leva. Onödigt många skulle vara ångestfyllda vid tanken på att nästan inget går att äta utan att det är skadligt. Solsken är farligt, skolvägen, lekplatserna. Trampolinen på badplatsen är förbjuden och nedmonterad på grund av någon olycka för 20 år sedan, och snart får man väl inte ha badbryggor? Och nu ska de små barnen inte få träffa djur!

Låt oss ägna oss åt det som verkligen är allvarligt. Det finns faktiskt svåra hot mot våra barns hälsa, till exempel att de rör sig för lite, äter för mycket sött, blir tillvanda till våld. Och kanske är den uttalade hygienen rentav en större hälsorisk än risken att drabbas av en ehec-infektion. Med sunt förnuft och rimlig tillsyn kan små barn även i fortsättningen få träffa djur.

Diskutera:

Johnny Ludvigsson , professor och barnläkare , Hälsouniversitetet Linköping