Annons
Ikea

Stöd för bättre sömn

Så hittar du rätt madrass för just dig!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

På mage, på rygg eller med fötterna på kudden? Hur vi sover varierar inte bara under natten, utan även från person till person. Att hitta rätt madrass som passar just ditt sätt att sova kan därmed vara avgörande. Caroline Tellebo, sömnexpert på IKEA Barkarby, ger sina bästa tips när du ska välja ny madrass – och avslöjar vad den vanligaste missen är.

Caroline Tellebo, sömnexpert på IKEA Barkarby.

– Vilken madrass du ska ha är av stor betydelse när du väljer säng. Du behöver testa dig fram för att hitta vilket stöd från madrassen just du behöver, säger Caroline Tellebo, sömnexpert på IKEA Barkarby.

Men att hitta den perfekta madrassen är inte helt enkelt. Allt från din temperatur till din kroppstyp och hur du rör dig under natten påverkar nämligen vilken madrass du bör ha. En av de vanligaste frågorna Caroline får från kunder är: ”Vilken är den bästa madrassen ni har?” En fråga som inte är helt lätt att svara på eftersom svaret kan skilja sig avsevärt från kund till kund.

– Vi är alla olika – den bästa madrassen för en person, kanske inte är den bästa för någon annan, säger Caroline och fortsätter:

–Olika madrasser har olika egenskaper, vilket våra kunder snabbt blir varse när de träffar oss. Jag brukar därför börja med att förklara vad det egentligen är de ska fokusera på: att hitta ett läge där ryggraden är avlastad, vilket innebär att axelpartiet tillåts sjunka ner lika mycket som höftpartiet så att det blir en så jämn viktbalans som möjligt däremellan.

 

Klicka på droppen för att se produkten i bilden.

Dra ner på tempot ✦ DYKARKLOCKA taklampskärm 699:- PERSILLADE kruka 179:- RESGODS sängbricka 179:- BREDVECKLARE påslakanset 149:-

 

Förmodade sanningar

Bortsett från illusionen om ”den bästa madrassen”, kan även fördomar och andra så kallade sanningar sätta käppar i madrassen, konstaterar Caroline.

– Det kan till exempel vara att man har hört att: ”en fast säng är det bästa för ryggen”. Men, som sagt, vi är alla olika och det vi främst behöver fokusera på är att hitta rätt typ av stöd för just dig, så att din ryggrad får avlastning. Det är det vi behöver prova ut.

Ett första steg kan därför vara att provligga både fastare och mjukare madrasser. På så sätt får du en bättre uppfattning om hur de olika hårdheterna känns. Men det allra viktigaste är förstås att testa den madrass du funderar på att köpa innan du faktiskt slår till. Det gäller framför allt om ni är fler som ska sova i sängen.

– Många tar för givet att madrassen man väljer även ska funka för ens partner, men båda behöver prova madrassen innan, eftersom behoven kan vara olika. Ett bra alternativ kan vara att ha varsin madrass, med varsitt stöd, men att man har en gemensam bäddmadrass överst, säger Caroline.

 

Klicka på droppen för att se produkten i bilden.

En stunds avkoppling ✦ TUFJORD klädd sängstomme 4 995:- NÄVLINGE arbetslampa 149:- KEJSERLIG mugg 49:-/2-styck

 

Carolines bästa tips för att hitta rätt madrass

  1. Ta dig tid att testa madrassen.
  2. Prova flera fastheter för att kunna avgöra vad som passar dig bäst.
  3. Välj först bäddmadrass utefter material som passar din sovkomfort. Prova sen olika modeller av resårmadrasser med samma bäddmadrass, då blir det lättare att känna skillnaden i huvuddelen av sängen – resårerna!
  4. Glöm inte vikten av att prova med rätt kudde. Nacken ska följa ryggraden och kudden ska fylla ut tomrummet mellan säng och nacke.
  5. Ta hjälp av en sängexpert! En ny säng är en viktig investering och en stor del av att få en god natts sömn – vilket påverkar både din hälsa och ditt vardagsliv i stort!

Klicka på droppen för att se produkten i bilden.

Rogivande funktioner ✦ SANDTRAV kudde 129:- HOLMVI pläd 59:- KIVIK schäslong

3 500:-

 

Delat eller eget täcke?

Gemensam bäddmadrass, men hur är det med gemensamt täcke? Somliga hävdar att svenskar verkligen gillar att ha separata täcken – något som inte alls behöver vara negativt. Snarare tvärtom, säger Caroline.

– Ja, det stämmer faktiskt att det är vanligt. Men detta kan vara positivt. Inte bara för att man kan störa varandra under natten om man delar täcke, utan också för att du har större möjlighet att välja ett täcke som matchar din kroppstemperatur om du har ett eget. Temperaturen påverkar din sömn och är därför en viktig aspekt att ta hänsyn till.


Det är förstås inte bara madrass och täcke som är av betydelse när vi sover. Kuddar, lakan och temperaturen i själva sovrummet spelar också in. Carolines bästa tips innan du ger dig ut på jakt efter en ny säng är därför att ta ett litet steg tillbaka för att se över din sömn – och vad just du behöver.

– Ta dig tid att fundera över hur du sover. Vad behöver du för att sova bättre? En god sömn hjälper oss att kommunicera bättre, leder till starkare relationer och hjälper oss att utföra vårt arbete bättre, men framför allt gör bra sömn oss lyckligare!

 

Klicka på droppen för att se produkten i bilden.

När mörkret infinner sig ✦ HÄCKPOPPEL dekorativ skål 149:- FUKTSKOG doftljus 59:-

 

Snabb guide: Fast eller medelfast?

Fasta madrasser passar dig som…

sover på sidan och väger 85 kg eller mer.

Varför? Formar sig efter axlar och höfter, särskilt med komfortzoner. Tips: kombinera med en hög kudde.

sover på rygg och väger 60 kg eller mer.

Varför? Förhindrar att nacke och ländrygg sjunker ner för djupt. Tips: kombinera med en låg kudde.

sover på mage och väger 60 kg eller mer.

Varför? Ryggraden belastas inte. Tips: kombinera med en mycket låg eller ingen kudde.

Medelfasta madrasser passar dig som…

sover på sidan och väger mindre än 85 kg.

Varför? Formar sig efter axlar och höfter, särskilt med komfortzoner. Tips: kombinera med en hög kudde.

sover på rygg och väger mindre än 60 kg.

Varför? Förhindrar att nacke och ländrygg sjunker ner för djupt. Tips: kombinera med en låg kudde.

sover på mage och väger mindre än 60 kg.

Varför? Ryggraden belastas inte. Tips: kombinera med en mycket låg eller ingen kudde.

 

Läs också:

Uppdaterad 2024-08-23 15.32 | Publicerad 2024-08-20

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET