Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Annons

Kravet till cheferna: Prata om sömn

Endast fem procent av svenskarna vaknar utvilade varje dag, och en av fyra anser att sömnen påverkar deras arbetsprestation. Men trots detta är det väldigt få arbetsplatser som tar sömnproblem på allvar. Detta vill nu SOVA ändra på.

 Magnus Lunderquist, personalchef på SOVA.

Att dålig sömn påverkar produktiviteten och ökar risken för misstag, konflikter och arbetsplatsolyckor är ingen hemlighet. Dålig sömn kan dessutom leda till högre sjukfrånvaro och utbrändhet. Men vad många kanske inte visste är att endast en av tio svenskar uppger att deras sömn är mycket bra, och bara fem procent upplever att de vaknar utvilade varje dag. 

Det visar en helt ny rapport från Nordic Viewpoint på uppdrag av SOVA*.

Trots att dålig sömn är ett så pass vanligt problem  diskuterar tre av fyra anställda aldrig sina sömnvanor med sina närmaste chefer. Nu kräver SOVA:s personalchef Magnus Lunderquist en förändring. 

– Många arbetsgivare har börjat fokusera på hälsa och motion, men sömn är en aspekt som fortfarande får för lite uppmärksamhet. En arbetskultur som månar om att anställda får tillräckligt med sömn möjliggör för att både arbetsmiljön och resultaten kan bli bättre, säger Magnus Lunderquist. 

“Bygger på en förtroendefull relation”

SOVA har tagit fram en plan för hur de pratar om sömn med sina medarbetare, dels via månadsvisa enkäter, dels på samtal som de har varje kvartal. Får ledningen signaler om att en anställd inte känner sig utvilad – och inte får sin återhämtning – lyfter de detta med den anställda direkt.

– Samtalen bygger på en förtroendefull relation, att du som chef pratar ofta med dina medarbetare och ni har tillit till varandra, men egentligen är det inte svårare än att man bara frågar om hur det är med sömnen.

Vill utvidga friskvårdsbidraget

Många svenska arbetsplatser erbjuder idag friskvårdsbidrag för att öka välmåendet och trivseln bland  sina anställda. Magnus Lunderquist tycker att friskvårdsbidraget även bör täcka sömnrelaterade insatser – genom ett så kallat sömnbidrag.

– Sömnbidraget ska uppmuntra goda sömnvanor och skulle kunna användas till exempelvis täcke, appar, säng eller ny kudde. Detta  skulle inte bara förbättra de anställdas hälsa, utan även öka deras produktivitet samt minska olyckor, avslutar Magnus Lunderquist.

* Undersökningen Alla behöver sova genomfördes av Nordic Viewpoint på uppdrag av SOVA, under perioden 20-27 maj 2024 och omfattar 1 250 intervjuer. Respondenterna var mellan 25–65 år och arbetade heltid eller deltid.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln