Uppdaterad 2022-12-05 | Publicerad 2022-12-02
Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.
Oron över sin privatekonomi har ökat kraftig under 2022.
– När inflationen och ökade räntor gröper ur plånboken är det viktigare än någonsin att ha ett buffertsparande på plats, säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.
Över hälften av alla svenskar (56 procent) är mer oroliga för sin ekonomi än vad de var för ett år sedan, enligt en undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av Danske Bank.
– Det vi ser är att det är yngre, kvinnor och ensamhushåll som oroar sig mest för ekonomin. Just dessa grupper har ofta mindre marginaler i sin ekonomi. Till exempel har var femte kvinna inget sparande – för män är siffran 15 procent, säger Jennie Sandén.
Att få ett buffertsparande på plats är ett viktigt verktyg för att skapa sig en större trygghet. En buffert ska baseras på den egna livssituationen och man bör ha tillräckligt mycket sparat för att kunna klara sig i upp till 6 månader.
– Då klarar man tider av arbetslöshet eller större oförutsedda utgifter. När kostnaderna ökar är det dessvärre många som slutar att spara. Gör inte det. Minska hellre storleken på sparandet, varje sparad krona är viktig, säger Jennie Sandén.
Även om alla prognoser kring ekonomin inte blir verklighet så skapar du en trygghet och en beredskap om det skulle ske.
Planera framåt
Om ekonomin är pressad kan det i sådant läge vara bra att tänka över vilka utgifter du har, och vilka som är möjliga att skära ner på.
– Att spara alla kvitton och sammanställa alla utgifter under en månad är också ett effektivt sätt att ta kontroll över ekonomin. Då kan du se vad du kan spara in på. Även om alla prognoser kring ekonomin inte blir verklighet så skapar du en trygghet och en beredskap om det skulle ske.
Bolånet?
Den stigande räntan för bolån kan också bli ett orosmoment för många.
– Vill man öka sin trygghet kan man binda hela eller delar av bolånet. På så vis vet du i förväg exakt vad du kommer betala under en längre tidsperiod.
Om man är orolig och har höga bolån i förhållande till inkomsten kan det vara bra att teckna ett bolåneskydd, vilket är en försäkring som täcker räntebetalningarna vid arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall.
Är ekonomin ansträngd kan man också ansöka om uppskov med amorteringen. Men det är mycket viktigt att känna till att om man ansöker om och får beviljat amorteringsuppskov kan detta påverka möjligheten att få banklån kommande 12 månader.