Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Så förändras världen med fler uppkopplade saker

Bilen, hemmet, sjukvården – och vovven. 

Allt fler prylar blir uppkopplade.

– Den här revolutionen innebär nya och fantastiska möjligheter för människor, företag och hela samhället, säger Hans Dahlberg på IoT-chef på Telia.

Sätt en sändare på hunden och se var den är. Eller koppla upp bilen och få tillgång till massa smarta tjänster som varningar i mobilen om någon försöker flytta den.

Möjligheterna med uppkopplade saker är enorma.

Begreppet Internet of things (IoT), eller sakernas internet, innebär att saker får inbyggda elektroniska delar såsom sensorer, datorer eller nätuppkoppling. De kan därmed spara och utbyta data, kontrolleras och delge information.

Det kan vara allt från hushållsapparater och kläder, till fordon och byggnader som kopplas upp och blir "smartare".

– Det här kan både spara pengar och effektivisera. Det kan handla om förbättrad transport, sjukvård och säkerhet. Den kanske viktigaste faktorn är att det kan skapa bättre livskvalitet, säger Hans Dahlberg, IoT-chef på Telia.

Färre kopplar upp barnen

Om fem år kommer vi ha fem uppkopplade saker per person i Norden, enligt en rapport från Telia.

– Det är en naturlig utveckling av internet, säger Hans Dahlberg.

Den uppkopplade bilen är redan här och nyligen släpptes produkten Telia Sense, som gör det möjligt att koppla upp även äldre bilar, och nyare bilar som inte har funktionen inbyggd. Med Telia Sense får man tillgång till massa smarta tjänster som gör billivet roligare, enklare och billigare.

Men den uppkopplade bilen är bara början. Sakernas internet går in i flera delar av våra liv. Du kan koppla upp allt från cykeln, din familj, din man och dina barn eller husdjuren.

– Vi ser faktiskt att folk tenderar att lägga lite mer pengar på att hålla koll på sina husdjur än på barnen. Man sätter en mottagare på jycken och ser var den befinner sig.

En annan del av det här handlar om att göra hemmet "smartare", där konsumentelektronik kopplas upp. Här kommer telekomföretag och larmföretag in, men även din kaffebryggare och tv.

– I framtiden kanske saker saker i ditt hem kommer att laga sig utan att du vet om det.

Telia kommer att släppa fler saker för det smarta hemmet.

Kan effektivisera sjukvården

Den uppkopplade sjukvården är delvis redan här – men kommer att bli betydligt större i och med de stora möjligheterna att effektivisera både processer och kostnader. Det kan handla om allt från en smart klocka som mäter hur du springer, till saker som effektiviserar hemsjukvården när fler blir äldre, eller maskinerna på sjukhusen som kopplas upp och på så sätt gör bättre mätningar och jobbar mer effektivt.

– Det skulle kunna vara dataprogram som letar i en databas bland dina symptom och presenterar fem möjliga sjukdomar.

En annan del är den "smarta" staden och handlar om att förbättra allt från lokaltrafiken till byggnaderna.

Sakerna kopplar upp sig mot varandra

Telias rapport visar på en tydlig trend där uppkopplade saker i allt större utsträckning kommunicerar med varandra. Det innebär till exempel att den uppkopplade bilen på sikt blir en del av ett intelligent transportsystem, vårdutrustning kommer att ingå i patientnära vårdprocesser oberoende av vårdgivare inom hälso- och sjukvård och uppkopplade hus och byggnader skapar smarta städer.

– Det är när sakerna kopplas ihop med varandra som det blir ett riktigt stort värde, säger Hans Dahlberg.

Han ger några exempel:

– Om du åker i din smarta bil så får du information när du har 15 kilometer kvar hem att det skulle löna sig att parkera bilen och ta lokalbussen i stället, för då sparar du 15 minuter. Eller när du är på väg hem börjar saker sättas igång hemma för att göra det trevligare att komma hem. Eller så kör kaffebryggaren igång tio minuter innan väckarklockan ringer.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du kan göra ditt billiv bättre med Telia Sense

Kika in i Telia Sense-appen

Tryck på fyrkanten i nedre vänstra hörnet för att se bilderna större.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln