Annons

Skydda barnen från solen på bästa sätt

Att se till att barnen inte bränner sig i solen – det kan vara det svåraste för en förälder på sommaren. Särskilt om det finns strand och bad i bilden.

Är solkräm farlig för barn? Hur mycket ska man använda?

Här ger vi svaren.

Det är inte konstigt att många föräldrar oroar sig över hur de skyddar barnen bäst mot solens skadliga strålar. För mycket sol kan ju ge hudcancer senare i livet.

Framför allt verkar det som att personer som bränner sig många gånger i unga år löper större risk att drabbas av den värsta formen av hudcancer, så kallat malignt melanom.

Så det gäller att ha koll på solvanorna. Här reder vi ut några saker:

Kan barn vara i solen alls?

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att barn under ett år inte vistas i direkt solljus över huvud taget. De har tunnare och därmed känsligare hud än vuxna, som dessutom inte är van vid solljus sedan tidigare. Barn under ett år har helt enkelt extremt lätt för att bränna sig även vid mycket korta stunder i solen.

EXTERN LÄNK

  Jämför och hitta rätt solkräm för barn här!

Om du inte har möjlighet att ordna med skugga är det heltäckande kläder och solhatt som gäller. Ju tjockare och mörkare tyg, desto effektivare mot solstrålarna. En tunn, vit tröja är inte alltid tillräckligt.

För barn som är äldre än ett år bör fortfarande försiktighetsprincipen råda – hellre skugga och kläder än solkräm. Undvik framför allt att vistas i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solens strålar är som starkast.

Värt att veta är även att moln är ett dåligt skydd mot solen. De stoppar visserligen en stor del av UVB-strålarna som gör huden röd, men UVA-strålarna som tränger djupare ner i huden och gör att huden åldras i förtid tränger igenom. Barn behöver alltså skugga även en molnig sommardag.

Är solkräm farligt för barn?

I bland hör man att de yngsta barnen inte ska använda solkräm över huvud taget eftersom det är farligt för dem. Påståendet vilar på två olika antaganden.

Det ena är att solkräm aldrig ger ett lika bra skydd mot skadlig strålning som skugga eller heltäckande kläder. Snarare vaggar solkrämen in föräldrarna i falsk trygghet. Faktum är att ingen solkräm blockerar all skadlig strålning, utan bara minskar mängden.

EXTERN LÄNK

  Jämför och hitta billigaste solkrämen här!

Det andra är att de flesta solkrämer innehåller en rad kemikalier som antas påverka kroppen på olika sätt. För en del av kemikalierna är effekterna kända, för andra är de okända eller omtvistade. Eftersom barn har mindre kroppar än vuxna antas effekterna bli större på dem.

I diskussionen om farliga kemikalier nämns ofta att föräldrar bör undvika att smeta in solkräm som innehåller kemiska UV-filter på sina barn. I stället bör de välja fysikaliska UV-filter. De fysikaliska UV-filtren lägger sig utanpå huden och skyddar genom att reflektera solljuset. De kemiska UV-filtren tränger däremot in i huden och absorberar solljuset i stället för att reflektera det.

I EU är det bara ett enda fysikaliskt UV-filter som är godkänt – titandioxid.

Hur hög solskyddsfaktor?

Även om du gör allt för att skydda med skugga och kläder kan det finnas stunder när barn träffas av solstrålar. Då kan solkräm vara ett sätt att komplettera solskyddet. Det är just så Strålsäkerhetsmyndigheten tycker att man ska använda solkräm – som komplement.

Det är solkrämens solskyddsfaktor, SPF, som bestämmer hur effektiv den är på att skydda huden mot skadlig strålning. En högre siffra innebär ett bättre skydd.

Det är också viktigt att använda tillräckligt mycket solkräm. För vuxna rekommenderar Läkemedelsverket 35 gram till hela kroppen. Det är ungefär sex matskedar.

Det har också visat sig att en del solkrämer tappar effekt efter bara en halvtimme.

Dessutom bör du vara uppmärksam på att all solkräm som säljs i EU skyddar mot UVB-strålning, men inte nödvändigtvis mot UVA-strålning. Du bör därför hålla utkik efter UVA-märkning för att få skydd mot båda typerna av farlig UV-strålning.

EXTERN LÄNK

Jämför och hitta billigaste solkrämen här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln