Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Annons

Så enkelt fick han hjälp med sin ålderssynthet

Tomas Karlsson, 45, är glad att han sökte hjälp hos en optiker. Idag ser han mycket bättre och slipper huvudvärk.

Han började se dåligt på nära håll redan 2018, men det skulle dröja fyra år innan Tomas Karlsson, 45, gick till en optiker. Då hade även hans mörkerseende försämrats.

– Med facit i hand skulle jag ha gått till en optiker tidigare, men jag ville inte erkänna att jag börjar bli äldre. Speciellt inte när jag har haft perfekt syn hela livet, säger han.

Alla kommer att drabbas av ålderssynthet och försämringen sker vanligtvis vid 40 till 45-årsåldern. Tomas Karlsson, 45, började se sämre på nära håll strax efter att han hade fyllt 40 år.

– Jag kunde inte läsa texter i mobilen och jag hade även svårt att se vad jag skrev. Efter något år började jag även få problem med att läsa texter på tv:n. Men jag höll ut i två år innan jag skaffade läsglasögon, säger han.

Svårare att läsa

När vi blir äldre blir ögonlinsen stelare vilket gör det svårare att se på nära håll. Det märks genom att man behöver hålla det man ska läsa längre bort från ögat. Det tar även tid för linsen att ställa om från avstånd- till närseende.

– Det är många som märker att de får svårare att läsa, men som ändå inte tänker på att kolla upp synen. Därför är det är viktigt att vara uppmärksam på denna typ av tecken och då få sin syn kontrollerad hos en optiker för att få rätt synkorrigering, säger Rebecka Rane, legitimerad optiker på Synoptik.

Tomas Karlsson kör bil varje dag och han märkte även att han började se sämre i mörkret. Enligt Rebecka Rane beror det på att pupillen blir mindre med åldern vilket gör att vi får mindre ljus till ögat. Det gör att vi får svårare att upptäcka färger och kontraster.

– Försämringen sker gradvis, även om det kan upplevas som att det kommer plötsligt. Det är något som drabbar alla och är omöjligt att undvika, säger Rebecka Rane.

Naturlig del av åldrandet

Åldersynthet är en naturlig del av åldrandet och kan enkelt korrigeras med antingen läsglasögon, terminalglasögon, progressiva glasögon eller kontaktlinser.

– Om du misstänker att du drabbats av ålderssynthet rekommenderar vi att du gör en synundersökning. Då kan vi se vilka styrkor du behöver. Dessutom ingår alltid ögonbottenfotografering, synfältsmätning och tryckmätning hos Synoptik. Det gör att vi också kan hitta tidiga tecken på vanliga ögonsjukdomar, säger Rebecka Rane.

”En helt ny värld”

I slutet av april fick Tomas sina nya progressiva glasögon från Synoptik i Luleå.

– Jag är jättenöjd. Det tog cirka en vecka innan hjärnan vande sig, men nu ser jag hur bra som helst. Det är en helt ny värld. Jag kan även se vad jag beställer för mat när jag är ute på restaurang, säger han och skrattar.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln