Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Annons

600 000 bilister når inte upp till dagens synkrav

Bilprovningen och Synoptik har genomfört Synbesiktningen, som är Sveriges största syntest av bilister, i 15 år.

Var tionde bilist ute på vägarna, motsvarande över 600 000 bilister*, hade inte klarat Transportstyrelsens synkrav som ställs vid ansökan om lämplighetsintyg för körkort. Det visar Synbesiktningen som är Sveriges största syntest av bilister. 

– Kravet om att ha 50 procentig synskärpa för att få ta körkort är redan lågt som det är. Ser man sämre än så är det verkligen illa och oroväckande, säger Awet Tesfamariam, kliniskt ansvarig på Synoptik.

Vinterhalvåret är trafikintensivt för landets bilister. Förutom att högtiderna lockar ut folk på vägarna, måste de anpassa sig till bland annat mörker, snö, slask och halka som påverkar körförmågan. 65 procent av landets bilister tycker dessutom att det är svårt att köra bil i mörker. Det visar färska siffror från Synbesiktningen som är Sveriges största syntest av bilister som genomförs av Synoptik i samarbete med Bilprovningen. 

– Det är ett faktum att vi ser sämre i mörker. Det blir även svårare att anpassa ögonen till mörkerkörning ju äldre vi blir. Därför är det mycket viktigt att man har rätt synhjälpmedel för att minska risken för olyckor, säger Awet Tesfamariam, kliniskt ansvarig på Synoptik.

65 procent av landets bilister tycker att det är svårt att köra bil i mörker.

Undersökningen visar också att var tionde bilist, motsvarande 600 000 bilister, inte når upp till de synkrav som ställs av Transportstyrelsen för att få ta B-körkort. Till skillnad från andra länder inom EU ställs det dessutom inga krav i Sverige på synkontroller vid körkortsförnyelse. Enligt undersökningen vill hela nio av tio bilister att det ska bli ett lagstadgat krav.

– Att över 600 000 bilister inte längre klarar synkravet som ställs när man tar körkort borde vara ett tydligt argument för att införa ett lagstadgat krav på syntest vid körkortsförnyelse, säger Awet Tesfamariam, kliniskt ansvarig på Synoptik.

* Totalt 6 767 757 (juli 2023) personer har B-körkort i Sverige enligt Transportstyrelsen. Det innebär att det finns uppskattningsvis 609 098 bilförare som inte når upp till Transportstyrelsens synkrav vid ansökan om lämplighetsintyg för B-körkort.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln