Annons
Ikea

Så får du till ett bra arbetsflöde i köket

Uppdaterad 2023-05-12 | Publicerad 2023-04-25

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Snygga detaljer och trendsäkra färger står överst på önskelistan. Men när det kommer till att briljera i köket är det helt andra saker som optimerar matlagningen. Carolin Löfstedt, sortimentsansvarig för kök på IKEA, ger sina bästa tips för att få ett bättre arbetsflöde i köket.

Carolin Löfstedt, sortimentsansvarig för kök på IKEA.

Skåp eller öppna hyllplan? Mjukt gröna nyanser eller klassiskt vitt? Mässingsdetaljer eller kanske en bänkskiva i marmor? Ja, våra spirande köksdrömmar innefattar ofta en hel del val och önskningar. Men även om valet av färger och läckra detaljer spelar roll är det kanske ändå inte den viktigaste biten – åtminstone inte när det kommer till att laga mat.

– Många missar att ta hänsyn till kökets arbetsflöde, vilket lätt kan skapa frustration när köket väl är på plats, säger Carolin Löfstedt, sortimentsansvarig för kök på IKEA.

När du planerar ditt kök bör du därför alltid utgå ifrån de tre arbetszonerna: matlagning, disk och matförvaring. Det vill säga spis, diskho och kylskåp. Tillsammans bildar de en så kallad arbetstriangel.

– En bra arbetstriangel hjälper dig att röra dig snabbt och smidigt mellan de olika aktiviteterna i köket. Det gör det också enklare om man är flera i köket som gör olika saker parallellt, säger Carolin Löfstedt.

Genomtänkta lösningar

Så här kan arbetstriangeln se ut ✦ MATMÄSSIG induktionshäll, 4295:- ✦ HAVSEN diskho med synlig front, 1495:- ✦ TINAD kyl-/frysskåp,  8995:-

Belysning är en annan sak som lätt glöms bort. Bra belysning, generöst med eluttag och smart förvaring är alla tacksamma saker att luta sig mot när köket väl är redo att användas. Smart förvaring ligger dessutom helt rätt på trendskalan just nu.

– Våra kök ska vara smarta, genomtänkta där det är lätt att hitta och utnyttja utrymmet som finns. Några exempel är smarta skafferilösningar, dolda och inbyggda vitvaror och lådinredningar som tar förvaringen till nya höjder.

Smidiga förvaringslösningar är förstås extra välkomna om du har ett lite mindre kök, eftersom du då behöver utnyttja det utrymme som finns på bästa möjliga sätt. En stabil skärbräda över diskhon kan bli en extra arbetsyta medan stänger och krokar tar vara på väggytan. Har du i stället ett större kök är det sällan platsbristen som är den stora utmaningen.

– I ett större kök finns det ofta generöst med yta, men tänk på att arbetszonerna inte får hamna för långt ifrån varandra. Det skapar nämligen onödigt långa transportsträckor. Om spisen hamnar långt från diskhon kan det till exempel underlätta att ha en mindre ho i närheten där du lätt kan fylla på vatten i kastruller eller hälla av pastavatten. Addera gärna en extra avfallsstation eller placera den i skåpet bredvid diskhon, på så sätt kan andra personer nyttja den om någon annan använder diskhon.

Klicka på droppen för att se produkten i bilden.

✦ BEKVÄM rullbord, 58x50 cm, 699:- ✦ BLOMNING kaffe-/teburk 39:- ✦ BEKVÄM köksstege/pall 199:-

Carolins bästa tips för att optimera arbetsflödet i köket

1. Rätt sak på rätt plats

Säkra att rätt saker är på rätt plats. Det vill säga där du har behov av dem eller använder dem. Ha till exempel kryddor, redskap och kastruller nära spisen, bestick och porslin i närheten av diskmaskinen eller där du diskar. Detta minimerar förflyttningarna du behöver göra för att plocka fram eller plocka undan saker.

Klicka på dropparna för att se produkterna i bilden.

✦ UPPDATERA hålplatta för lådförvaring, 60 cm, 129:- ✦ APTITLIG skärbräda, 24x15 cm, 49:- ✦ APTITLIG skärbräda, 45x28 cm, 129:-

2. Höger- eller vänsterhänt?

Är du högerhänt? Placera i så fall diskmaskinen till vänster om diskhon, och tvärtom om du är vänsterhänt. Detta gör att du lättare kan skrapa och skölja av matrester innan disken ska in i maskinen.

Klicka på droppen för att se produkten i bilden.

✦ PÅLYCKE hängkorg 49:- ✦ NEREBY stång, 60 cm, 49:- ✦ MARIATHERES disktrasa 39:-/2st

3. Mer yta för avlastning

Skapa tillgängliga avställningsytor bredvid varje aktivitet. Ett av de största störningsmomenten i köket är oftast att det finns för få ytor att exempelvis ställa matkassar eller en varm ugnsplåt på. Den stora arbetsytan som oftast är belägen mellan spis och diskho bör vara mellan 80 – 120 cm för att du inte ska behöva använda flera olika ytor när du arbetar i köket.

Klicka på dropparna för att se produkterna i bilden.

✦ KUNGSFORS rullbord, 60x40 cm, 1295:- ✦ ÄDELSTEN mortel med stöt, 129:- ✦ EKBACKEN måttbeställd bänkskiva, 995:-/meter

4. Generöst med eluttag

Placera dina eluttag så att du kan använda olika apparater där du vill använda dem.

Klicka på droppen för att se produkten i bilden.

✦ CHILISTRÅN piedestal med hjul, 399:- ✦ HULTARP stång, 60 cm, 79:- ✦ HULTARP behållare, 59:-

5. Underskatta inte belysning

Glöm inte belysningen. Planera in den från början så gör du livet i köket lättare, smidigare och säkrare. Arbetsflödet i köket kan bli sämre om belysningen inte är bra på de ställen där du behöver den.

Klicka på droppen för att se produkten i bilden.

✦ EKBACKEN måttbeställd bänkskiva, 995:-/meter ✦ UPPDATERA justerbar insats för låda 60 cm, 129:- ✦ UPPDATERA besticklåda 52x50 cm, 299:-

Läs också:

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Alex Rodriguez och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET