Annons

Så hittar du rätt portabelt batteri

Resor och sommaraktiviteter brukar tömma mobiltelefonens batteri snabbt.

Med ett portabelt batteri – en så kallad power bank – kan du ladda var du vill. Men att välja rätt är svårt.

Här ger vi sex tips på vägen.

1. Batterikapacitet (mAh)

Första steget är att ta reda på hur mycket ström som får plats i batteriet på din mobiltelefon. Batterikapaciteten mäts i milliamperetimmar, som förkortas mAh. Informationen finns oftast tryckt på batteriet, men om du inte kommer åt batteriet kan du googla efter siffran. Batteriet i en iPhone 6 rymmer till exempel 1 810 milliamperetimmar.

2. Antal laddningar

Andra steget är att bestämma hur många gånger du vill kunna ladda din mobiltelefon. För att ladda en iPhone 6 vars batteri rymmer 1 810 milliamperetimmar behöver du ett portabelt batteri på 2 000 milliamperetimmar.

I praktiken går runt en tredjedel av strömmen till spillo i form av värme. Räkna därför med att du behöver ett portabelt batteri på 5 000 milliamperetimmar för att fylla en iPhone 6 två gånger.

EXTERN LÄNK:

Jämför och hitta billigaste portabla batteriet här

3. Utgående strömstyrka (A)

Nästa steg är att ta reda på hur snabbt du vill att strömmen ska överföras från det portabla batteriet till din mobiltelefon. Det kallas strömstyrka och mäts i ampere, som förkortas A. Om du vill att laddningen ska gå så snabbt som möjligt ska det portabla batteriet kunna ge åtminstone lika många ampere som din mobiltelefon kan ta emot. Nyare mobiltelefoner klarar nästan alltid drygt 2 ampere.

En iPhone 6 har till exempel en strömstyrka på 2,1 ampere. Ett portabelt batteri som bara kan ge 1 ampere gör att laddningen tar dubbelt så lång tid som ett portabelt batteri som kan ge 2 ampere.

Du behöver aldrig vara rädd för att det portabla batteriet kan ge fler ampere än mobiltelefonen kan ta emot, eftersom mobiltelefonen bara använder så många ampere den behöver.

4. Ingående strömstyrka (A)

Under punkt tre tittade vi på hur snabbt det portabla batteriet kan ladda mobiltelefonen. Nästa steg är att titta på hur snabbt det portabla batteriet kan ladda sig självt, så kallad ingående strömstyrka. Det är extra viktigt att ta hänsyn till om du spanar efter stora portabla batterier som rymmer upp mot 10 000 milliamperetimmar. Med låg ingående strömstyrka kan de annars ta upp mot ett halvt dygn att ladda. Ett portabelt batteri med en ingående strömstyrka på 1 ampere tar dubbelt så lång tid att ladda som ett på 2 ampere.

EXTERN LÄNK:

Jämför och hitta de mest populära portabla batterierna här

Tänk på att det sällan följer med laddare eller laddkabel till de portabla batterierna, utan många tillverkare förlitar sig på att du redan har en laddare och usb-kabel liggande hemma. Många använder sin mobilladdare.

Nackdelen med det är att många mobilladdare bara ger 1 ampere. Det betyder att ett portabelt batteri med en ingående strömstyrka på 2 ampere bara kan ladda på halvfart. Däremot ger till exempel en iPad-laddare 2,4 ampere, vilket innebär full laddhastighet i det portabla batteriet.

Om du kopplar in den portabla laddaren via usb till din dator, kan en usb-port av standard 3.0 ge 0,9 ampere.

5. Portar

Många portabla batterier har flera olika portar. Det vanligaste är helt vanliga usb-portar, som passar till det mesta. På senare tid har det även börjat dyka upp usb-c-portar, som passar exempelvis Apples nyaste datorer. De kan ge högre laddhastigheter.

Kolla så att det du tänker ladda går att koppla in i det portabla batteriet rent fysiskt. Fundera också över hur många portar du behöver. Och när du gör det, slå ett öga på det här med ampere igen.

Det är inte säkert att alla portar på det portabla batteriet ger samma antal ampere. Det är inte heller säkert att du kan köra maximalt antal ampere på samtliga portar samtidigt, eftersom batteriet kan ha en lägre total strömstyrka. Ett portabelt batteri med tre portar på vardera 2 ampere kan till exempel ha en totalstyrka på 4 ampere. Då kommer du att få ut högst 4 ampere totalt, oavsett hur du gör.

6. Laddindikator

En funktion som man bör lägga extra tankemöda på är indikatorn som visar hur mycket ström som finns kvar. Den kan bestå av ett litet antal lampor eller en mer exakt display. I en del fall finns det ingen indikator alls, vilket gör det svårt att uppskatta när batteriet är slut.

EXTERN LÄNK:

Jämför och hitta rätt portabla batteri för dig här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln