Annons

Guide: Så väljer du rätt tält för turen

Kupoltält, tunneltält eller en stor familjetipi?

I den här artikeln reder vi ut vilket tält som passar till vad och hur du väljer, oavsett om du ska vandra i fjällen eller övernatta på en campingplats.

De senaste decennierna har det blivit väldigt mycket svårare att köpa tält än det var förr – utbudet är enormt och det gäller att fatta en rad svåra beslut, även om du bara är ute efter något billigt. I den här artikeln reder vi ut vad man bör tänka på när man köper tält, oavsett hur mycket eller lite pengar du har till hands.

Antal personer avgör storleken

Det allra viktigaste för en campingtur är så klart att alla får plats i tältet när det är dags att sova. Tillverkarna uppger hur många personer som får plats i tältet, vilket är god vägledning. Men i bland kan utrymmet som tillverkarna tilldelar varje person vara lite väl snävt.

EXTERN LÄNK

Hitta och jämför tält under 1000 kronor här

Om du ska vandra med tältet i ryggsäcken vill du undvika onödig vikt. Leta därför efter ett tält som är avsett för så många personer som ni är.

I alla övriga fall köp ett tält som rymmer fler personer än vad ni faktiskt är. Sanningen är att tre personer i ett tremannatält inte lämnar mycket utrymme över för att lägga mobilen bredvid kudden eller vända sig på natten.

Exakt hur stort tält du bör köpa får du avgöra själv. Det är en avvägning mellan vad du vill göra i tältet, vikt, pris men också hur lång tid du vill att det ska ta att fälla upp och ihop.

Kupol, tunnel eller tipi

De tre vanligaste modellerna är kupol, tunnel och tipi.

Kupoltält är självstagande. Det betyder att de inte behöver förankras i marken med linor för att stå upp. I stället hålls tältduken upp av böjliga tältpinnar som blir bågar. Bågarna fäster man i öglor eller kanaler och de korsar varandra längst upp i tältets tak.

Tunneltält använder också böjliga tältpinnar som blir bågar och spänner upp duken. Däremot korsar inte dessa bågar varandra utan står parallellt, vilket gör att tältet ramlar ihop om du inte fäster åtminstone några linor i marken.

Tipi är format som en kåta eller ett cirkustält. Olika tillverkare använder olika tekniker för att få dem att stå. Vanligast är en tältpinne i mitten, som du sedan spänner duken kring med hjälp av marklinor.

De tillverkas ofta i större format för många personer, men finns även i mindre varianter.

EXTERN LÄNK

Jämför: Hitta tältet som passar dig till rätt pris

En eller två väggar

Som tältköpare handlar ett annat viktigt beslut om hur många väggar du vill ha. Och när vi pratar väggar pratar vi om hur många lager tältduk du har mellan dig själv och himlen.

I ett tvåväggstält skyddar yttertältet mot regn och vind, medan innertältet och mellanrummet mellan de två tältdukarna ser till att kondens hittar ut.

Fundera över hur du kommer att använda tältet och hur mycket du vill betala:

För den som behöver ett superlätt tält för vandringen är ett enväggstält det lättaste alternativet. Med en större summa pengar i plånboken väljer man med fördel ett enväggstält som har extra påkostad tältduk med bra regn-, vind- och kondensegenskaper.

Den som ska vandra i dåligt väder, kanske snö eller rejält regn, väljer i stället ett tvåväggstält. Det väger mer, men ger bättre regn-, vind- och kondensegenskaper.

Polyester eller nylon

Moderna tältdukar är tillverkade av nylon eller polyester. Det är material som håller länge, väger lite och hanterar väder och vind bra. För en genomsnittlig campare har det inte någon större betydelse om tältduken är tillverkad av det ena eller andra, men om du vill grotta ner dig i skillnaderna ser det ut så här:

Nylon är något slitstarkare än polyester, men också dyrare. Särskilt slitstark är så kallad ripstop-nylon. Den är vävd i rutmönster, vilket gör att den inte går att riva isär åt något håll.

Nackdelen med nylon är att den slackar något när den blir blöt. Det är sällan något problem för den som inte ställer extrema krav på hur sträckt tältduken måste vara och motverkas genom bra ytbehandling.

Polyester är billigare än nylon, men alltså inte lika slitstarkt. Det betyder dock inte att det kommer gå sönder – det är fortfarande ett väldigt starkt material.

EXTERN LÄNK

Hitta tält för under 1000 kronor här

Jämfört med nylon har polyester sämre motståndskraft mot UV, vilket betyder att materialet bryts ner något snabbare i starkt solsken.

Om man vill mäta skillnaden mellan olika tältdukar finns det två saker man kan titta på. Dels rivstyrka som mäts i kilogram och anger hur svårt det är att riva sönder tältduken. Dels vattenresistans som mäts i millimeter vattenpelare och anger hur hårt vattentryck duken står emot.

Tänk på detta

Förutom det vi redan har nämnt finns det några småsaker att tänka på till sist.

Myggnät: Förutom en heltäckande dörr av tältduk är det praktiskt med myggnät. Det släpper in luft samtidigt som det håller djur ute.

Ventilation: Se till att tältet har tillräckliga möjligheter att ventilera. Det är särskilt viktigt om du väljer ett enväggstält där kondensen inte vädras ut mellan de två tältdukarna.

Takhöjd: Ta reda på hur högt tältet är. Höjden bestämmer om du bara kan ligga ner eller om du kan sitta upp eller till och med stå.

Uppslagning: Mer komplicerade konstruktioner tar mer tid att fälla upp. Spana efter hur många bågar, linor, pinnar, öglor och fästen det finns som du måste hantera.

EXTERN LÄNK

Jämför: Hitta tältet som passar dig till rätt pris

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln