Annons

Allt du behöver veta inför grillköpet

Att tända en grill en varm sommarkväll är lycka för många. Men för att få till riktigt god mat behöver man dels rätt utrustning, dels rätt teknik.

I Prisjakts grillskola diskuterar vi bland annat olika typer av grillar, olika sätt att grilla på och andra bra saker att tänka på inför grillköpet.

Det som skiljer billiga grillar från dyra är framför allt hur länge de håller. Eftersom grillar ofta står ute hela sommaren och i bland hela året löper de stor risk att exempelvis rosta.

Det finns två starka falanger i grillvärlden – de som förespråkar kol och de som förespråkar gas. Elgrillarna har inte lika många anhängare.

Kolgrill

Kolfalangen hävdar bestämt att kolgrillat ger bättre smak. Vi låter det vara osagt vad som är rätt, men här är några saker du bör tänka på före köpet:

Reglera värmen: Det är relativt svårt att reglera värmen i en kolgrill.

Funktioner: Mer avancerade kolgrillar har en rad funktioner som gör grillandet smidigt, men det minsta krav du bör ställa på en kolgrill är att den ska ha justerbart galler. Det innebär att du kan justera temperaturen genom att flytta gallret upp eller ner. En annan grundläggande funktion som kan vara användbar är ett lock, vilket gör att maten blir jämnare tillagad, eftersom värmen når även ovansidan.

Asksamlare: En annan smidig funktion på många kolgrillar är att de har en asksamlare i botten. Det innebär att du inte behöver vända grillen upp och ner för att tömma den på aska när du har grillat färdigt, utan att du i stället drar ut en låda som är betydligt lättare att tömma.

Runda eller tunnformade: De vanligaste modellerna av kolgrillar är antingen runda eller formade som en tunna, så kallade tunngrillar. Det är i stort sett en smaksak vad man väljer.

Grillkol eller briketter: Om du bestämmer dig för en kolgrill finns det ytterligare ett viktigt val att göra. Det mellan grillkol och grillbriketter. Grillkol är lättare att tända än briketter och når snabbare grillbar glöd. Briketter håller däremot värmen längre och ger jämnare värme, vilket är bra för stora köttbitar.

EXTERN LÄNK

Jämför och hitta billigaste kolgrillen här!

Gasgrill

När du eldar gas bildas mer ånga än när du grillar med kol eller el. Mer ånga hjälper till att hålla maten fuktig under grillningen, men gör det svårare att få krispig yta på maten.

Till gasgrillar behöver du en flaska med gasol. Den finns att köpa i ett stort antal butiker, men även på bensinstationer. Jämfört med en kolgrill är gasgrillen något mer tekniskt avancerad.

Reglera värmen: En av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du köper gasgrill är antalet brännare. Ju fler brännare, desto jämnare värme och lättare att tillaga maten utan att den blir bränd. De flesta gasgrillar med flera brännare har möjlighet att justera varje brännare individuellt, vilket betyder att du kan ha olika temperaturzoner under grillgallret.

Funktioner: De flesta gasgrillar är relativt välutrustade vad gäller funktioner. Till dem hör elektriska tändare, termometrar, sidobord, förvaringsskåp och rullhjul. Ju mer du betalar, desto fler funktioner får du oftast. En bra sak att kolla är hur lätt grillen är att rengöra. Många modeller har avtagbara droppskydd som du kan diska, vilket gör att du slipper skrubba hela brännaraggregatet.

EXTERN LÄNK

Jämför och hitta billigaste gasgrillen här!

Elgrill

Elgrillar är lätta att hantera, ryker inte, luktar inte och är snabba att sätta igång. Elgrillarnas värsta kritiker hävdar bestämt att det inte är någon nämnvärd skillnad mellan att grilla på elgrill och att använda stekpanna på spisen. Dessutom når de sällan särskilt hög temperatur.

Elgrillar finns i både större och mindre varianter, men de mindre är helt klart i majoritet. De har sällan några mer avancerade funktioner förutom möjligheten att reglera värmen med ett reglage.

Kolla hur stor effekt, det vill säga hur många watt, elgrillen har för att ta reda på hur snabb den är. Fler watt betyder högre värme och kortare tillagningstid.

EXTERN LÄNK

Jämför och hitta billigaste elgrillen här!

Tillbehör till grillen

Det finns en rad tillbehör som man kan använda när man grillar.

För att röka: Alla som äger en grill med lock kan röka mat. Det är bara att köpa rökflis och slänga på grillgallret. När det börjar ryka placerar du maten på gallret och röker under lock. Den som vill vara mer avancerad kan köpa rökboxar som placeras i den vanliga grillen. Eller grillar som är specialkonstruerade för att tillaga maten långsamt under rökning.

För att mäta temperatur: Dyrare grillar har inbyggd termometer. Som komplement kan du behöva en vanlig grilltermometer som du stoppar in i mitten av ditt köttstycke. Den ser till att du får rätt temperatur på maten så att den varken blir torr eller blodig.

För att skydda: Det finns en uppsjö olika överdrag till grillar, ofta skräddarsydda för just din modell. De hjälper till att hålla grillen i god form längre.

För att laga specialmat: Det finns en rad specialtillbehör för den som vill laga pizza, steka grönsaker, ugnsbaka fisk och grädda bröd på grillen.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln