Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Annons

Så överlever du årets fattigaste månad

December är för många årets dyraste månad med stora utgifter inför jul.

Januari är vanligtvis en tung månad ekonomiskt men med några dagar kvar på året finns det tid att förbereda sig och skapa sig bättre förutsättningar för plånboken. Här är sex tips som kan hjälpa dig att boosta starten på det nya året.

December är för många årets dyraste månad med stora utgifter inför jul. Och efter julklappar och julmat kommer mellandagsrea och nyårsfirande. Så hur förbereder du dig bäst på det nya året? Här är sju tips för att överleva årets fattigaste månad.

1. Handla smart och inte för mycket

Undvik att uppslukas av alla köpuppmaningar och rea-erbjudanden, planera dina inköp och tänk till en extra gång innan du drar kortet. Om du väl ska köpa något så glöm inte bort att jämföra priser innan du trycker på köpknappen. Med Klarnas nya prisjämförelsetjänst kan du jämföra priser mellan tusentals onlinebutiker. Verktyget är en integrerad del av Klarna-appen och resultaten sorteras i prisordning vilket gör att du snabbt kan hitta de bästa erbjudandena.

2. Passa på att rensa ur

Nyår betyder nystart. Rensa ut och sälj allt gammalt du inte längre behöver. Bra för såväl privatekonomin som miljön. Det ger dig extra energi och kan ge förvånansvärt många extraslantar i plånboken.

3. Kom ihåg att lämna tillbaka det du inte vill ha

Du fick säkert någon julklapp som kanske inte gick helt i linje med din stil. Kanske köpte du också julpynt som inte gick åt. Se till att lämna tillbaka prylarna och få tillbaka pengarna du lagt ut. Flera handlare erbjuder numera upp till ett års öppet köp, men titta på kvittot för att se exakta villkor.

4. Se över alla abonnemang och fasta kostnader

En stor del av kostnaderna som springer iväg under året är de som återkommer månad efter månad och som kanske inte ens behövs – passa på att se över dessa. Fråga också dig själv hur dina behov ser ut. Är det verkligen nödvändigt att ha alla streamingtjänster samtidigt?

5. Reklamera mera

Är citronerna mögliga när de levereras hem med matleveransen och lossnar skons sula efter ett år? Så ska det inte vara – du har tre år på dig att reklamera en vara. Se till att göra det. Dålig kvalitet är inte hållbart för vare sig din ekonomi eller miljön.

6. Få koll på utgifterna

Många småinköp kan även de gräva hål i plånboken om du inte har koll på vart pengarna går. Med hjälp av Klarnas app kan du enklare hålla koll på dina utgifter. Om du ansluter dina bankkonton och kort till appen får du en smidig överblick över hur mycket du har spenderat och på vad och hur mycket du har kvar att röra dig med.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln