Annons

Så hittar du rätt elsparkcykel för dig

Det har varit svårt att undgå alla elsparkcyklar i storstäderna de senaste åren. Trots att det är smidigt att hyra en sparkcykel för kortare resor – är det kanske i sommar som du ska ta steget och köpa en egen?

Det är enkelt att hoppa på en elsparkcykel i en storstad nuförtiden. Men åker man ofta och längre sträckor tickar kronorna snabbt iväg. Och bor man utanför stadskärnan eller i en mindre stad lyser hyrcyklarna med sin frånvaro.

Vill man då förgylla sin tillvaro med en elsparkcykel är det kanske dags att köpa en. Förutom rationella anledningar som att du kan låta bilen stå eller skippa bussen – så är det otroligt roligt att susa fram på en elsparkcykel. Glöm bara inte hjälmen.

Tänk så här

Vad ska man då tänka på när man väljer modell? Börja med att fundera på hur du vill använda cykeln. Ska du använda den till pendling måste ju räckvidden vara tillräcklig. Vill du ta med den i bilen blir det viktigt att kunna fälla ihop cykeln och har du dåligt underlag nära ditt hem blir stötdämpning och däck prioriterat.

Batteriet och elmotorn är två av de viktigaste komponenterna i en elsparkcykel. Om du tänker använda sparkcykeln för att pendla är ett batteri med en kapacitet på runt 400 Wh ett bra val. Tillverkarnas angivna räckvidd får man ta med en nypa salt – faktorer som hur backigt det är påverkar exempelvis. Dessutom påverkar förarens vikt räckvidden ganska markant. En förare som väger 60 kilo jämfört med en som väger 100 kilo får en helt annan verklig räckvidd.

Bra fart uppför backen

Motoreffekten får enligt lag vara max 250 W och topphastigheten 20 km/h. Men dessa krav gäller bara om du vill ”framföra cykeln i trafik”. Vissa tillverkare överskrider det med högre effekt och topphastighet – men den maximala kapaciteten får då bara utnyttjas på inhägnade områden. I annat fall ska sparkcykeln köras med strypt maxhastighet.

En starkare motor ger – förutom en högre toppfart – både snabbare acceleration och mer kräm i uppförsbackar. Viktiga egenskaper som ser till att du slipper gå upp för backen, kommer iväg snabbt vid rödljuset och som ökar mängden kul du har med din cykel.

Däck och stötdämpning är en annan viktig faktor som påverkar din komfort och säkerhet. Om du jämt kör på perfekt underlag med nylagd torr asfalt spelar däckvalet inte någon roll. Men eftersom det sällan är verkligheten kan det vara värt att både se till att modellen har stötdämpning och bra däck. Luftfyllda däck ger bra grepp och viss stötdämpning jämfört med gummidäck. Men luftfyllda däck kan ju få punktering och du behöver fylla på luften lite då och då.

Priser pressades nedåt 2019

Priserna och utrustningsnivån varierar så klart stort – du kan hitta mycket enkla modeller för några tusenlappar. Värstingmodeller kan kosta uppemot 20 000 kronor. De mest populära tillverkarna just nu är enligt Prisjakt är Xiaomi och Ninebot by Segway och kostar mellan 3 000 och 7 000 kronor.

Tittar man på prisutvecklingen för kategorin Elsparkcyklar har det varit en tydlig trend nedåt. Under 2019 sjönk priserna med en tredjedel för de då fem mest populära modellerna – vilket så klart gjort det enklare att ta steget och köpa en elsparkcykel.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln