Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Annons

Kan du skilja mellan pollenallergi och förkylning?

Snörvel, nys – och halsont?

Ofta är det halsen som avgör om det är pollenallergi eller förkylning du har.

Vid förkylning får du ofta ont i halsen – något som är mindre vanligt vid pollenallergi.

Som ett brev på posten kommer den varje vår: pollensäsongen. Pollenallergi har ökat de senaste 20 åren och i dag har var femte svensk pollenallergi.

Pollenallergi kan ibland misstas för en långdragen förkylning eftersom symtomen liknar varandra, men det finns också skillnader som är viktiga att ha koll på för att du ska få rätt hjälp.

Pollenallergi ger ofta besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, klåda i näsan, upprepade nysningar och rinnsnuva. Dina luftrör kan också påverkas med rethosta och andnöd, som ofta är som värst om du anstränger dig. Du kan också få huvudvärk och vara tröttare än vanligt när det är som mest pollen i luften. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen det är i luften. Ofta varierar därför besvären från dag till dag.

Tycker du ändå att det låter som en vanlig förkylning? Det är förståeligt för symtomen liknar varandra. Men vid förkylning får du ofta ont i halsen också. Ibland får du även tjock, gul snuva och ibland feber.

En annan skillnad är att pollenallergi håller på under en längre tid än en vanlig förkylning.

Covid-19 har också liknande symtom

Under årets pollensäsong är det viktigare än någonsin att vara bekant med sin pollenallergi, eftersom covid-19 också ger liknande symtom.

Så hur ska man göra som allergiker om man börjar uppleva symtom?

Enligt Folkhälsomyndigheten ska du stanna hemma om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Tar du medicin för din allergi ska du ta den som vanligt. Om symtomen inte förvärras och din medicin hjälper beror symtomen troligtvis på allergi. Då behöver du inte stanna hemma. Men om du får nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du lämna prov för covid-19 och stanna hemma tills du har fått ditt provsvar.

Från februari till september

Pollensäsongen kan börja så tidigt som i slutet av februari och pågå ända till början av september. Den varierar också beroende på var i landet du bor. Säsongen startar ungefär två veckor tidigare i södra delarna av landet än i de norra.

Om du är allergisk tidigt på våren är det troligtvis hasselpollen eller alpollen som är orsaken. Under senvåren är det vanligt att få besvär av björkpollen, almpollen och ekpollen. Mitt i sommaren brukar gräspollen vara det stora problemet och i slutet av sommaren gråbopollen.

Pollenhalterna i luften varierar från dag till dag och mellan olika år. Det finns mest pollen i luften när det är uppehåll och blåser. När det kallt och regnigt är det däremot lägre halter.

Källor: 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten och Astma- och allergilinjen

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln