Annons
Experten: Så synar du nätbedragarna
Bedragare letar ständigt efter nya sätt att lura av dig pengar. Jakob Johannesson, bedrägeriexpert på Klarna, ger här sina bästa tips för att handla säkert på nätet.
Fyra av tio svenskar uppger att de på ett eller annat sätt blivit lurade när de näthandlat under det senaste året. 17 procent har mottagit en produkt som varit trasig eller inte fungerat som den ska, 14 procent har inte mottagit varan de köpt och 10 procent har råkat handla i en falsk nätbutik, enligt en undersökning genomförd av Yougov, på uppdrag av Klarna.
– En av de absolut bästa försäkringarna man som konsument kan ta när man shoppar online är att handla via faktura, säger Jakob Johannesson, bedrägeriexpert på Klarna.
Hur gör man då för att minska risken att bli lurad? Här är Jakob Johannessons tips:
Kontrollera att nätbutiken är seriös
Om du inte känner till butiken sedan tidigare, undersök nätbutikens kundrecensioner. Kolla även engagemanget på butikens sociala mediekanaler. Många följare och interaktioner är en positiv indikator.
Betala inte för varan innan den är levererad
Om butiken är okänd för dig rekommenderar vi att du inte betalar förrän du fått varan. När du väntar med att betala tills du fått varan ökar din egen säkerhet avsevärt. Väljer du att använda Klarna får du även ett köparskydd som gör att du inte behöver betala om du inte får varan. Om en butik inte erbjuder Klarna kan du fortfarande använda Klarna genom shoppingfunktionen i Klarna-appen.
Kolla nätbutikens kontaktuppgifter
Säkerställ att det är lätt att komma i kontakt med nätbutiken. Om butiken inte är lätt att få tag i så bör du undvika den. E-handelslagen kräver att nätbutiker lämnar uppgifter om adress, e-post och organisationsnummer.
Se upp för extremt rabatterade priser och dåligt språk
Ett begränsat produktutbud med kraftigt rabatterade produkter som vanligtvis inte säljs till reapriser kan vara ett varningstecken. Om ett erbjudande är för bra för att vara sant så är det antagligen det. Jämför gärna priserna i webbutiken med andra butiker. Om språket på sidan verkar vara automatiskt översatt till svenska bör du också vara extra försiktig.
Kolla hur länge nätbutiken har funnits
Falska nätbutiker drivs ofta med tung marknadsföring i sociala medier under korta perioder innan de försvinner igen. Om den bara funnits i några veckor eller månader kan det finnas anledning att vara skeptisk.