Journalisten Annette Kullenberg är död
Uppdaterad 2021-01-29 | Publicerad 2021-01-28
Journalisten och författaren Annette Kullenberg har dött i sviterna av covid-19.
Hon var känd som en orädd debattör, som vände upp och ned på Aftonbladet med ”Dokumentet” år 1978.
– Nu finns det en tom yta efter Annette. För mera vildhet och större olydnad, säger Staffan Heimerson, som en gång anställde henne.
Annette Kullenberg bodde i Portugal, där hon olyckligtvis smittades av coronaviruset.
"Tyvärr har jag den smärtsamma uppgiften att meddela att Annette Kullenberg, min mamma har gått bort i Covid. Annette gick bort på Hospital de Cascais i Portugal, natten till i dag. Jag och min familj ber om hänsyn och respekt i denna svåra stund", säger dottern Ylva Kullenberg i ett skriftligt uttalande till TT.
Annette Kullenberg föddes i Stockholm 1939 och inledde tidigt en karriär som journalist. 1976 kom hon till Aftonbladet, närmast från tidningen Vi.
– Hon såg genast de orättvisor som var då, att kvinnor blev mer eller mindre diskriminerade, säger Inger Ramqvist, mångårig vän med Annette Kullenberg och på den tiden kollega.
Chockade Aftonbladet med ”Dokumentet”
Snart samlade Annette Kullenberg sina kvinnliga kollegor. Månader av hemliga möten kom att resultera i ”Dokumentet”, som den 8 maj 1978 låg på vartenda skrivbord när Aftonbladet-medarbetarna kom till redaktionen i de gamla Klarakvarteren.
Inger Ramqvist kallar Dokumentet för ”ett mycket tidigt Metoo”.
– Vi beskrev vår arbetssituation, hur det var att jobba på Aftonbladet som unga kvinnor. Det handlade också om att få ett inflytande över innehållet i tidningen, som var väldigt grabbigt. Det var en grabbig jargong överhuvudtaget som vi ville ändra på, vilket vi delvis lyckades med, säger Inger Ramqvist.
Den som anställde Annette Kullenberg var Staffan Heimerson, en annan legendarisk Aftonbladet-journalist.
– Hon skulle bli stjärnreportern på det intellektuella lyxmagasin som skulle bli vår söndagsbilaga. Det blev hon. Hon är den bästa reporter jag har arbetat med i hela min 70-åriga karriär – punkt. Hon lyckades alltid höja temperaturen på vilken idé det än var. Hon var snabb, hon skrev väl, hon var alltid oväntad, säger Staffan Heimerson.
Under sin 25-åriga karriär på Aftonbladet var Kullenberg bland annat utrikeskorrespondent i Buenos Aires och i Barcelona.
– Jag hälsade på henne i Buenos Aires, hon trivdes väldigt bra där. Vi gjorde en bilresa genom hela Argentina. Hon skaffade sig snabbt ett stort kontaktnät, umgicks med författare och trivdes som fisken i vattnet, säger Inger Ramqvist.
Chefredaktören: Hon var rolig på riktigt
Annette Kullenberg var som ingen annan, säger Aftonbladets nuvarande chefredaktör Lena K Samuelsson.
– Hon var en av Aftonbladets största skribenter och kolumnister under många år. Hon var med och förändrade Aftonbladet och vår journalistik, med Dokumentet, kvinnoredaktionen och som förebild för oss som kom efter. Annette var skarp, slagfärdig, ohyggligt driven i att hitta sitt ämne och sin vinkel. Under lång tid skrev hon varje dag på sista sidan, alltid med en ny blick på något, alltid med skärpa och aktualitet. Gärna kontroversiell. Hon var dessutom rolig på riktigt, säger Lena K Samuelsson.
Kullenberg skrev också flera skönlitterära böcker – debuten kom 1967 med romanen "Vänd på dig". Hon ligger också bakom flera reportageböcker, som "Överklassen i Sverige" från 1974. Hon verkade även som dramatiker och har skrivit pjäser för radio och tv.
2001 vann Annette Kullenberg "På spåret" tillsammans med journalisten Jesper Aspegren och hon har sommarpratat flera gånger. 1994–1997 var Kullenberg ordförande för Publicistklubben.
”Drevs av att sticka ut”
Mångåriga vännen Inger Ramqvist hade regelbunden kontakt med Annette Kullenberg som trivdes i Portugal, på behörigt avstånd från Sveriges kalla vintrar. Samtidigt fortsatte hon att hålla koll på nyheterna i Sverige och världen.
– Annette var oförutsägbar. Det var väldigt roligt att vara med Annette, det hände alltid någonting. Och hon var väldigt orädd.
Vad tror du att oräddheten handlade om?
– Jag vet inte, hon var road av att sätta upp fingret i luften och se hur det blåste – och så tyckte hon tvärtom. Hon drevs av att sticka ut, på något sätt. Det ledde ju ibland till att hon skaffade sig en del ovänner, men hon brydde sig om inte det, på något vis. Hon var inte långsint, utan var väldigt pragmatisk.
Annette Kullenberg blev 82 år.
– Sverige har blivit gråare och tristare, säger Inger Ramqvist.