Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Trumps rasande mediebråk – över publiksiffrorna

Uppdaterad 2017-05-03 | Publicerad 2017-01-22

WASHINGTON. Över hela världen demonstrerar miljontals människor mot hans politik.

Då väljer Donald Trump att gå till osande attacker – mot medierna. USA:s nyblivne president anklagar journalister för att ljuga om hur många som såg presidentinstallationen.

– Vi kommer att hålla medierna ansvariga, säger pressekreteraren Sean Spicer.

På lördagsmorgonen vaknade Donald Trump upp i Vita huset för första gången. Han är nu den mäktigaste personen i världen, och det saknas inte direkt utmaningar att ta tag i.

Under sin första arbetsdag som president valde Trump att angripa medierna – med beskyllningar om att falska uppgifter spridits om antalet åskådare på hans installation.

– Ni vet att jag har ett pågående krig med medierna? sa Donald Trump när han besökte underrättelsetjänsten CIA på lördagseftermiddagen.

– Journalisterna är några av de mest oärliga människorna på jorden. De har fått det att verka som att jag har något sorts gräl med er.

Sedan gav Trump medierna skulden för sina angrepp mot underrättelsetjänsten. Detta ledde in honom på anklagelser om att journalister ljuger om publiksiffrorna:

– Vi hade ett fält som var helt fullt av människor. Det måste ha varit 1–1,5 miljoner människor. I dag slog jag på tv-nyheterna, och de visade ett tomt fält.

Presidenten höll sitt tal framför en vägg som är dekorerad med stjärnor för att hylla agenter som omkommit i tjänsten. Den förre CIA-chefen John Brennan är mycket kritisk till att Trump valde att framföra ett så fränt budskap på den platsen.

– Brennan är djupt sorgsen och arg över Donald Trumps avskyvärda uppvisning i självförhärligande framför minnesväggen över CIA:s hjältar. Han tycker att Trump borde skämmas, säger talespersonen Nick Shapiro i ett uttalande, som CNN rapporterar om.

Oklara siffror

Donald Trumps ilska har sitt ursprung i en tweet som jämför hur området kring Kapitolium såg ut i fredags jämfört med när Barack Obama installerades för första gången.

2009 kom ungefär 1,8 miljoner människor till den amerikanska huvudstaden. Inför Donald Trumps installationsceremoni hade myndigheterna räknat med att åskådarantalet skulle bli ungefär hälften av det. Hur många som faktiskt såg miljardären sväras in är än så länge oklart, men en del uppgifter tyder på att det rör sig om under 800 000 människor.

Angrep medierna – igen

Detta vägrar dock Trump-staben acceptera. Under lördagseftermiddagen höll Sean Spicer, pressekreterare i Vita huset, en presskonferens. Då fortsatte angreppen mot medierna.

– När vår nation och världen såg den fredliga maktöverföringen så ägnade sig vissa medier åt avsiktligt falsk rapportering.

– Fotografier från installationsceremonin har avsiktligts beskurits i en tweet för att minimera den enorma mängd supportrar som samlats på National Mall.

Enligt Spicer såg det ut att vara färre åskådare på grund av att skyddsplattor hade lagts över gräsmattan. Han påstod att det var första gången sådana använts, men i själva verket skyddades marken på ett liknande sätt senast 2013.

Därefter konstaterade pressekreteraren att det inte finns några säkra besökssiffror. Genom egna beräkningar kom han sedan ändå fram till att Trump-installationen slagit rekord:

– Det här var den mest välbesökta installationen någonsin, både när det gäller människor på plats och runtom i världen.

– De här försöken att minska entusiasmen över installationen är skamliga och felaktiga.

Sean Spicer anklagade också demokraterna i kongressen för att sinka godkännandet av den nya CIA-chefen Mike Pompeo:

– Det borde ni bevaka i stället. I stället för att så splittring genom tweets och falska berättelser.

Han kom också med hotfulla budskap mot journalisterna.

– Presidenten är fast besluten om att ena det här landet. Den här typen av oärlighet gör det svårare. Det har varit mycket snack i medierna om att hålla Donald Trump ansvarig. Jag är här för att säga till er: Det går åt båda hållen. Vi tänker hålla pressen ansvarig också.

– Det amerikanska folket förtjänar bättre. Så länge Donald Trump är budbäraren för den här rörelsen, så tänker han ta sitt budskap direkt till folket. Det är där hans fokus hela tiden kommer att vara.

Spicer avslutade sedan presskonferensen och lämnade lokalen – utan att svara på några frågor.

Looks like the Trump administration hasn't taken control of the @NatlParkService Twitter feed just yet.
https://t.co/dCKGHoW0cU

Spreds av parkmyndigheten

Som om inte detta vore nog finns det ytterligare en märklighet i denna historia.

Tweeten som jämförde Trumps installation med Obamas spreds av National Park Service, den federala myndigheten som sköter alla parker i USA.

Kontot @NatlParkService delade också ett inlägg som uppmärksammade att sidor om mänskliga rättigheter, klimatförändringar och hälsovård försvunnit från Vita husets webbplats efter installationen av Donald Trump.

Det uppskattade inte Vita huset. Kort efter att tweetsen spridits belades alla myndigheter under inrikesdepartementet med Twitter-förbud.

”Vi har fått anvisningar från departementet som innebär att alla myndigheter omedelbart måste sluta använda sina officiella konton tills vidare”, hette det i ett brev till parkmyndighetens anställda, som sajten gizmodo.com rapporterar om.

Tilltaget har fått många att undra över hur Donald Trumps administration kommer att hantera kritik från myndigheter eller andra statliga aktörer.

Det dröjde dock inte länge förrän parkservicens twittrande var igång igen.

I ett inlägg på lördagen beskrevs det inträffade som en oavsiktlig miss:

”Vi ber om ursäkt för re-tweetsen som gjordes av misstag från vårt konto i går och vi ser fram emot att fortsätta dela med oss av våra parkers skönhet och historia med er”.

Här riskerar det att smälla – med
Trump