Rättvisa har skipats mot polisen
Den danska polisen döms
för omotiverade åtgärder under klimattoppmötet
Brott mot Europakonventionen, förnedrande behandling, olagliga massgripanden av oskyldiga och överdrivna hotbilder.
Ja, den danska polisen fick en ohygglig utskällning när en dansk domstol i förra veckan slog fast att 250 personer – däribland flera svenskar – som greps i förebyggande syfte under klimattoppmötet i Köpen-hamn för exakt ett år sedan ska ha skadestånd.
Bara för att några aktivister kastat smällare, så får man inte gripa några helt andra, resonerar domstolen. Än mindre tvinga dem att sitta på gatan i timmar utan vatten eller toaletter. Och det duger inte att i varje upptänkligt läge lite vagt hänvisa till risken för ordningsstörningar. Demonstrationsrätten är starkare än så.
I förlängningen betyder det att de övriga cirka 1700 personer som greps preventivt har goda möjligheter att få rätt om de går till domstol.
Det är en seger, inte bara för de gripna och för oss som hela tiden hävdat att demokratin sattes ur spel under klimattoppmötet, utan också för det danska rättsväsendet, som inte vikt sig för de politiska signalerna från regeringen.
Strax innan mötet drev regeringen igenom de nya ”lymmel-lagarna”, som skärpte straffen och skulle göra det enklare för polisen att i förebyggande syfte gripa demonstranter. Det skulle, var tanken, räcka att man var på fel plats vid fel tillfälle för att hamnaifinkan.Och när precis detta sedan skedde, när minderåriga, fredliga harekrishnaanhängare och fältbiologer greps utan att ha begått något brott, så hyllades polisinsatsen av både den konservative justitieministern Brian Mikkelsen och av Socialdemokraterna.
I praktiken förvandlade politikerna under några dagar Danmark till ett slags polisstat – där ordningsmaktens godtycke helt rådde.
Men nu har rättsstaten hunnit ikapp. Medborgarnas fri- och rättigheter är inget som bara finns på pappret.
Demonstranter frihetsberövas av polis under toppmötet.