Så in i Norden iskalla överlevare
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-17
"Kvänerna var finskspråkiga
men boende på norskt eller
ryskt territorium vid ishavskusten"
På nittiotalet skrev den tornedalske författaren Gunnar Kieri tre historiska romaner, som lärde oss sydligare svenskar åtskilligt om livsförutsättningarna i Sveriges kargaste delar i äldre tid.
Nu ger han ut en fjärde fristående roman Finnmarken brinner (Tidningsföreningen i Kiruna), där tiden är början av 1800-talet och den nya gränsen just dragits upp mellan Sverige och det av Ryssland erövrade Finland.
Men det är inte gränskonflikter som intresserat Kieri utan den stora rörelsen norrut och västerut bland befolkningen i nordligaste Sverige. Man sökte levebröd uppe vid ishavskusten, och här etablerades en folkgrupp, kväner, som jag förmodligen inte är ensam om att aldrig ha hört talas om förr.
Kvänerna var finskspråkiga men boende på norskt eller ryskt territorium vid ishavskusten. Umbärandena bland dessa människor var förfärliga, men deras överlevnadskonst makalös. Vilken intelligens det måste ha krävts för att överleva! Nästan dagligen måste man mobilisera både generationers ackumulerade erfarenheter och all tänkbar egen problemlösningsförmåga. Där ligger vi bekväma datorbrukare i lä.
Lennart Bromander