Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

När Nobelpriset blev en strid på liv och död

SVT:s gripande dokumentär ”Harry och Eyvind” visar skönlitteraturens kraft

1974 gav Svenska Akademien Nobelpriset i litteratur till två av sina egna medlemmar – Eyvind Johnson och Harry Martinson, vilket utlöste en omfattande kulturdebatt.

Det är lätt att på ett halvsekels avstånd avfärda de intensiva striderna kring Harry Martinsons och Eyvind Johnsons Nobelpris som ett slags patriarkalt inbördeskrig. Jo, det var det också: Statustyngda kulturmän slogs mot andra statustyngda kulturmän och värjorna blixtrade i Babelstornets ändlösa trappor. En sekreterare i Svenska Akademin, Lars Gyllensten, anklagade till slut i princip Olof Lagercrantz för att att ha orsakat Harry Martinsons död genom den skoningslösa kritik denne riktat mot priset.

Men den där striden, som SVT nu skildrat i den gripande dokumentären ”Harry och Eyvind”, var trots allt något mer. På sätt och vis var det litteraturens sista strid. Verkligt lästa och folkkära författare slogs på de mediala arenorna i känslan av att litteratur handlade om liv och död och ingenting annat. Och en ärevördig institution, Svenska Akademien, hade börjat skakas av det radikala uppsvinget i samhället. När Sven Delblanc i Expressen skällde ut Akademin för att ha tilldelat två egna ledamöter priset var han både en oerhört läst författare och starkt vänsterradikal.


När jag själv i sena tonåren började fatta något av litteratur och hela det hierarkiska Babelstorn som allt omkring den är, hörde jag under läsningen av Harry Martinsons och Eyvind Johnsons böcker – de var för min del sannskyldiga idoler – alltid ekona av denna Nobelprisstrid. Litteratur var ju inget jävla söndagsnöje, något kändisevenemang eller någon skrikig Tiktokhistoria. Litteratur var för min del både något existentiellt och en samhällsfråga, ja en fråga om världsbilder.

Jag minns att jag i de där sena tonåren tänkte att snobbarna i Svenska Akademin borde haft ryggrad nog att ge priset till tre arbetarförfattare när den ändå höll på med delade priser – och Ivar Lo-Johansson borde varit den tredje. Men Ivar Lo var inte fin nog. Han var för mycket socialist. Det var det som retade mig när jag låg där i en källare i Vingåker och läste Harrys naturdikter (”Tuvor”) eller Eyvinds underifrånomdiktning av hjälteeposet ”Odysséen” (”Strändernas svall”): att det enda riktigt originella svenska bidraget till världslitteraturen inte belönades fullt ut.


SVT:s dokumentär fokuserar förstås just på Harry Martinsons öde. Trots att kritiken mot det Nobelpris han fick nästan enbart riktade sig mot Akademien, inte mot honom – det konstateras klart i Johan Svedjedals Martinsonbiografi – så tog han det så djupt personligt att det säkerligen, i kombination med sviktande hälsa, fick honom att skära upp magen med en sax. Man tycker helt enkelt synd om Harry. Inte vet jag, men tanken jag alltid fått är att han måste ha känt sig grundlurad: han var ju sockenbarnet och uteliggaren som samhällets alla officiella instanser hade adopterat som sin egen – och nu fick han vid melodramens slut plötsligt veta att han trots allt var en oäkting. Det där är också en historia om ett klassamhälle som tvärsigenom alla reformer förblir ett klassamhälle.

Hur man än ser på det så har litteraturen i dag en långt svagare ställning i samhället

Jag hade gärna sett lite mer om Eyvind Johnson i dokumentären. Hans största bekymmer verkar faktiskt ha varit att hans vän Harry, som han alltid såg som ett geni, blev så ansatt. Men Eyvind Johnson hade så mycket mer än Harry faktiskt blivit en del av den liberala överideologin i landet att nog bara det gjorde honom mer självsäker. Harry hade ju de sista årtiondena av sitt liv krånglat till allt med en civilisationskritik – pessimistisk, tillväxtkritisk – som det bestående egentligen inte förmådde hantera. Han befann sig på svagare is.


Hur man än ser på det så har litteraturen i dag en långt svagare ställning i samhället än för ett halvsekel sedan. Då var romanerna och poesin ännu inblandad i skapandet av de världsbilder som såväl gemene man som litterära experter höll sig med. Så är det inte längre. Visst var Nobelprisfejden också en patriarkal historia. Men denna dokumentär om litteraturens sista strid vittnar för min del i första och sista hand om den kraft som skönlitteraturen kan besitta.