Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Jag var värd att stå upp för”

Uppdaterad 2018-06-12 | Publicerad 2012-12-05

8 av 10 sexualbrottsoffer anmäler inte – Cissi Wallin var länge en av dem

Hon blev drogad och våldtagen av en ytligt bekant.
För precis ett år sedan valde hon sig för att göra upp med sitt förflutna – och våga anmäla. 
Nu vill radioprofilen Cissi Wallin, 27, uppmuntra andra drabbade att göra detsamma.

Det tog henne många år att komma över skammen och skulden – trots att hon inte hade gjort något fel. Faktum är att hon knappt var vid medvetande alls den där kvällen 2006. Cissi var då 21 år gammal. Hon hade varit ute på en efterfest och följde en äldre man hem. Hon hade inte druckit mycket, men efter ett glas vin var det som att en gardin drog ner – och allt blev suddigt.
– Han drogade mig och våldtog mig, berättar Cissi Wallin.
– Efteråt fick han mig att tro att vi hade haft frivilligt sex och skickade sms med texten ”Tack för en härlig kväll!” och liknande.

Var manipulativ

Han var väldigt manipulativ.
Efteråt spelade hon upp scenariot för sig själv om och om igen, utan att riktigt förstå vad som hade hänt.
– Jag var ju inte ett dugg intresserad av att ha sex med den där mannen och kände väl att det inte hade gått schysst till. Men jag levde i förnekelse och kunde inte riktigt sätta ord på vad det var.
Men kroppen mindes det som hjärnan ville sudda ut. Cissi hade problem att njuta av sex och hennes partner reagerade på att hon betedde sig udda. 
– Han frågade: Har du alltid varit sådan här?

Väninnan hade mött samma man

Ett par år gick och av en händelse lärde Cissi känna en väninna som berättade att hon hade blivit sexuellt antastad av en man i mediebranschen. Efter en stunds samtal förstod Cissi att kvinnan hade mött samme man.
– Jag blev alldeles kall, säger hon.
Samma väninna fick också Cissi att förstå att det som hon hade utsatts för var ett brott. 
– Hon sa: ”Men Cissi, ville du någonsin ha sex med den där mannen?” Och jag svarade nej. ”Jamen, där har du svaret”, sa hon.
En tid senare nåddes båda av rykten som fick dem att förstå att gärningsmannen fortsatte att våldföra sig på unga kvinnor. Tanken på att anmäla och sätta stopp för mannens framfart fick Cissi att göra en efterlysning på bloggen. 
– Vi skrev inget signalement, bara att det var en man i 40-årsåldern som jobbade i mediebranschen, säger hon.

Flera kvinnor hörde av sig

Resultatet var häpnadsväckande – ett 20-tal kvinnor hörde av sig på kort tid med liknande erfarenheter. Ett arbete påbörjades om att lämna in en gruppanmälan.

Men efterhand hoppade en efter en av. Och själv vågade Cissi inte ta steget på egen hand.
– Det tog så mycket energi och jag var rädd att det skulle påverka min karriär som journalist. Jag hade ju precis börjat med radio då.

Berättade varför hon inte anmälde

När ”prata om det”-kampanjen drog igång på twitter blev Cissi Wallin inbjuden att berätta om sina erfarenheter. I samband med det gick hon ut med sitt beslut att inte anmäla våldtäktsmannen. Ett beslut som hon sedermera kom att ångra.
– Jag fick väldigt många mejl från genuint oroliga unga kvinnor som skrev: ”Om inte du vågar anmäla, hur ska då vi våga göra det?”
Så Cissi tänkte om. För ganska precis ett år sedan gick hon till polisstationen och fyllde i en brottsanmälan. 
– Jag visste att det inte skulle leda någonstans, men det var sekundärt. Jag gjorde det för att jag tog min egen upplevelse på allvar, för att jag var värd att stå upp för. Och för att få ett avslut. 
Lättnaden var enorm. 
– Jag hade aldrig trott att det skulle vara så skönt. Att bara få berätta sin historia för någon som inte la in några värderingar, utan bara lyssnade.

Uppmuntrar andra att anmäla

Med den erfarenheten i ryggen fattade Cissi Wallin ett annat beslut – att försöka uppmuntra andra våldsoffer att göra samma sak. I dag lanserar hon och en handfull andra kvinnor sajten ”Våga anmäla”, med bland annat juridisk rådgivning till den som blivit utsatt för sexualbrott. Alla initiativtagare har liknande historier, alla har de anmält. Några av förövarna blev friade, andra fällda.

Inför lanseringen av sajten letade de även efter män som varit utsatta för sexualbrott och vågat anmäla. Men det visade sig vara mycket svårt att få drabbade män att ställa upp med namn och bild, och stå upp för att de vågat anmäla det de utsatts för. Det kan tyda på att tabut är ännu större för män. Och med sajten vill de ingjuta mod.

– Vi vill inte skuldbelägga, utan inspirera. Ofta är den en väldigt negativ bild som förmedlas i media. Vi kände att det behövdes positiva förebilder, säger hon.

Vill du veta mer om statistiken?

På Brottsförebyggande rådets hemsida kan du läsa en delrapport från Nationella trygghetsundersökningen om hur ofta brott anmäls.