Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Svenska Ingrid är läkare i Sydafrika

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-18

Var fjärde gravid kvinna i kåkstäderna är hiv-positiv

Många behöver hjälp Ingrid Le Roux har bott och arbetat i Sydafrika sedan 70-talet. Det finns många att hjälpa. Man räknar med att sex miljoner sydafrikaner dör i AIDS före 2010, om de inte får behandling.

Den svenska läkaren Ingrid Le Roux arbetade i Sydafrikas kåkstäder under den värsta perioden av apartheid.

I dag hjälper hon fortfarande fattiga — men är också Nobelpristagaren Desmond Tutus husläkare.

– Det finns så mycket kraft här och det ger mig så mycket.

Årets kvinna Ingrid Le Roux utsågs till Årets svenska kvinna år 2005 av SWEA som är en global organisation för svenska kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.

Den illegala kåkstaden Crossroads i Kapstaden var en belägrad stad, omringad av militär och pansarbilar, när Ingrid Le Roux började arbeta där 1978.

– Hela området var en krigszon och ofta visste jag inte om jag skulle komma hem levande efter dagens arbete. Jag parkerade utanför och klättrade över taggtrådsstängslet, lotsad av mina medarbetare. Det är den enda perioden som jag har varit rädd, säger hon.

Ingrid Le Roux är 60 år och utstrålar lugn och värme när hon sakligt berättar om sitt liv. Vi träffas på hennes kontor mitt i Kapstadens största kåkstad Khayelithsa. Svagt i bakgrunden hörs finstämd sång från en kör på gatan utanför. Hit kommer kvinnor med undernärda barn för att få hjälp och utbildning i näringslära.

Flyttade med kärleken

Det var kärleken som tog svenska Ingrid till Sydafrika. När hon var utbytesstudent i USA träffade hon en sydafrikansk man. De gifte sig 1972, flyttade till Sydafrika och fick tre pojkar.

Kyrkan arbetsgivare Ingrid Le Roux är anställd av Svensk kyrkan.

1978 fick hon arbete på ett avancerat universitetssjukhus i Kapstaden. Där blev hon tillfrågad av några studenter om hon kunde hjälpa till med en rullande barnklinik i Crossroads, ett område där man som vit inte fick vistas.

 – Jag såg det som min uppgift att kanalisera en del av stadens resurser till de fattiga områden, där inte ens den primära sjukvården fungerade. De starka kvinnorna ute i kåkstäderna inspirerade mig, säger Ingrid.

Crossroads brändes sedan ner och många flydde till den stora kåkstaden Khayelitsha. En halv miljon människor bor i området och arbetslösheten ligger på 50 procent.

Ingrid är anställd av Svenska kyrkan och arbetar för organisationen Philani. Hennes medarbetare gör hembesök i området och letar upp barn som är undernärda, ofta på grund av fattigdom.

Många behöver hjälp

Vid mottagningen sitter många kvinnor och barn varje dag och väntar på att Ingrid ska komma för att titta till barnen. Ensamma mammor får hjälp med att söka barnbidrag och stå på egna ben.

Var fjärde gravid kvinna i kåkstäderna är HIV-positiv och man räknar med att sex miljoner sydafrikaner dör i AIDS före 2010, om de inte får behandling.

  – För några dagar sen kom det en mamma till oss som hade en 4-åring, en 2-åring och ett tvillingpar på sex månader. Under senaste graviditeten upptäcktes det att hon har HIV. Hon bor i ett skjul och mannen har stuckit. Hur klarar sig mamman i den situationen?! Det är ett mirakel att hon fortfarande kunde sitta framför mig och le, säger Ingrid.

Philani har också haft besök av kung Carl Gustav och drottning Silvia.

– Kungen slank iväg för att prata med barnen som började leka med hans solglasögon. När en kör dök upp helt oplanerat blev drottningen helt fångad av sången och hade svårt att slita sig därifrån, berättar Ingrid.

Desmond Tutus husläkare

Ingrid har också fått inblick i Sydafrikas politik genom sin vänskap med vinnaren av Nobels fredspris Desmond Tutus fru Leah Nomalizo Tutu. De lärde känna varandra när de bodde i Johannesburg och tillsammans organiserade kvällskurser i engelska och matte för afrikaner. Hundra personer kom första kvällen och nästa dag kom säkerhetspolisen, men de fortsatte ändå i två års tid.

När Desmond Tutu med familj flyttade till Kapstaden ombads Ingrid bli deras husläkare. Det var så det kom sig att Ingrid 1990 träffade Nelson Mandela, under hans allra första dag i frihet efter 27 år i fängelse.

– Desmond Tutu var orolig för hans hälsa och tillkallade mig. Mandela riktigt lyste av glädje och det första han gjorde var att krama om mig. Det beslutades att han skulle vila en dag och att hans officiella framträdande skulle bli framskjutet lika länge, minns Ingrid.

Ingrid Le Roux åker till Sverige en gång varje år.

– Jag saknar fjällvärlden och det svenska politiska systemet. I Kapstaden är väntetiden för en knäoperation 18 år utan sjukförsäkring och en vecka med privat försäkring. I Sverige får man vård efter behov och inte efter hur mycket ekonomiska resurser man har. Det är ett system jag önskar i Sydafrika.