Beroende av läsk får dig inte bara att gå upp i vikt

Uppdaterad 2015-12-10 | Publicerad 2015-06-18

Studier visar att det också läsk kan göra dig allvarligt sjuk. Dock visar forskning även att denna risk kan minskas – av något så enkelt som dagliga promenader.

Får du i dig för mycket fruktos, det sötningsmedel som finns i läsk, ökar risken för en mängd sjukdomar. Till skillnad från sackaros, som finns i "vanligt socker", bearbetas fruktos nämligen i levern. Kvar blir en rad fettsyror som kan orsaka allt från förhöjda blodsockernivåer, insulinresistens och typ-2-diabetes, till försämrade kolesterolvärden och fetma, skriver New York Times.
Har DU problem med din vikt? Se hur du kan få hjälp

22 försökskaniner

Få studier i dag har dock fokuserats på sambandet mellan fruktos och fysisk aktivitet. Detta reagerade Amy Bidwell på, forskare på universitetet i Syracuse, eftersom motion starkt påverkar kroppens sätt att använda det bränsle den får. Bidwell samlade därmed 22 friska killar och tjejer i 20-årsåldern som frivilligt ställde upp som försökspersoner.

12 000 steg – eller mer

Inledningsvis fick alla deltagare besvara ett visst antal frågor och göra ett visst antal tester. Dessutom tilldelades de varsin stegmätare. Därefter delades alla upp i två grupper: Hälften fick i två veckor röra på sig hälften så mycket som de brukade och hälften dubbelt så mycket – vilket motsvarade 12 000 steg eller mer. Efter sex veckors vila fick de båda grupperna sedan byta uppgift.

En reglerad kost

Utöver detta fick alla deltagare dessutom dricka två läsk á 75 gram fruktos per dag (vilket är vad en genomsnittlig amerikan dricker). Varje läsk innehöll även 250 kalorier, så för att deltagarna inte skulle gå upp i vikt ombads de även att minska sitt dagliga kaloriintag med 250 icke-fruktos-innehållande kalorier.

Tecken på inflammation

Resultaten var slående*. I gruppen som rört sig mindre visade deltagarna tydliga förändringar i sina kolesterolnivåer samt en klar ökning av så kallade "lipoproteiner" (som transporterar kolesterolet genom blodet). Det var också en signifikant ökning av tecken på inflammation i kroppen. Man noterade också begynnande insulinresistens, vilket är ett typiskt tecken på diabetes typ 2.
I gruppen som tagit 12 000 steg per dag eller mer förblev däremot såväl kolesterol- som blodsockernivåerna normala – trots samma höga halt av fruktos varje dag. Intressant var dessutom att deltagarna inte behövde öka sin motionstid för att komma upp i 12 000 steg. Vissa tränade rentav inte alls utan såg bara till att parkera bilen lite längre bort, ta trappan istället för hissen samt att sitta still och jobba lite mindre än vanligt.

”Ingen förevändning för att dricka och äta dåligt”

Så vad kan man, enligt Dr Bidwell, lära sig av det här? Tja, inte att det är okej att dricka hur mycket läsk som helst bara man ser till att traska 12 000 steg om dagen i alla fall.
”Jag vill inte att folk ska se de här resultaten som en förevändning för att det är okej att dricka och äta dåligt. Om man däremot vet att man regelbundet får i sig fruktos är det förstås bra att också regelbundet se till att röra på sig.”
* Resultaten publicerades dels i maj i the Medecine & Science in Sports and Exercise, dels i juni i The European Journal of Clinical Nutrition.
Få fler tips och råd på hur du ska äta och dricka – regelbundet

Källa: New York Times

Följ ämnen i artikeln